Președintele Comisiei Europene ar dori ca acei comisari care au fost aleși europarlamentari să nu fie înlocuiți în actuala Comisie, care își încheie mandatul în această toamnă.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, dorește să lase vacante până la 1 noiembrie posturile comisarilor care au fost aleși eurodeputați și vor merge la Parlamentul European, pentru a evita un cost mai mare, în situația în care ar fi înlocuiți imediat, potrivit unui interviu acordat publicației germane Bild am Sonntag, citat de Agerpres.

În alegerile europene de săptămâna trecută, cinci dintre cei 28 de comisari europeni actuali au fost aleși eurodeputați: Frans Timmermans (Olanda), Andrus Ansip (Estonia), Valdis Dombrovskis (Letonia), Mariya Gabriel (Bulgaria) și Corina Crețu (România).

Mandatul actualei Comisii Europene durează până la 1 noiembrie și fiecare din cele 28 de state membre - inclusiv Regatul Unit atât timp cât nu a părăsit UE - are dreptul să aibă un comisar în executivul european.

„Fiecare stat membru vizat are deci dreptul de a desemna un nou comisar pentru cele patru luni rămase. Aceasta ar costa contribuabilul european un milion de euro drept cheltuieli de instalare și de personal și pentru indemnizația de retragere”, a explicat Jean-Claude Juncker.

„Orice comisar are dreptul la aceasta, oricât a durat mandatul său și pentru că statele membre au decis astfel. Cât despre mine, încerc să împiedic aceasta”, a adăugat el.

Juncker propune ca atribuțiile comisarilor care pleacă să fie preluate timp de patru luni de către comisarii rămași. „Niciun cetățean nu ar înțelege că șefii de guvern insistă pentru a-i înlocui” în pofida acestor costuri, a afirmat șeful Comisiei Europene.

Jean-Claude Juncker și-a reiterat astfel pledoaria pentru reducerea numărului de comisari. „Nu este destulă muncă pentru a ocupa 28 de comisari toată ziua. De aceea am reorganizat Comisia, am numit vicepreședinți și am redus mult numărul portofoliilor. Atâta vreme cât statele membre nu vor reuși să se pună de acord asupra unei diminuări a numărului comisarilor, succesorul meu va trebui să gestioneze lucrurile în același mod”, a afirmat Juncker.