Președintele kazah Kasîm-Jomart Tokaev susține că islamiștii au încercat să lanseze o lovitură de stat sub pretextul protestelor. Țara a fost vizată de "terorismul internațional”, spune și Vladimir Putin.

Președintele rus Vladimir Putin spune că trupele Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO) conduse de Rusia vor rămâne în Kazahstan pentru o perioadă limitată de timp.

El a mai spus că intervenția organizației e un semnal că nu se va permite ca vreun guvern din regiune să fie subminat, relatează Deutsche Welle.

Kazahstan a dat vina pe islamiști pentru revolta izbucnită în urma creșterii prețurilor la GPL.

Putin a declarat că desfășurarea trupelor CSTO a împiedicat grupări armate să submineze puterea din Kazahstan.

El a susținut că trimiterea trupelor CSTO - organizația din care fac parte Rusia și mai multe state ex-sovietice arată că această organizație nu va permite răsturnarea guvernelor din regiune.

"Măsurile luate de CSTO au arătat în mod clar că nu vom lăsa pe nimeni să destabilizeze  situația de la noi de acasă și să implementeze așa-numite scenarii ale unor revoluții de culoare", a spus Putin, referindu-se la mai multe revoluții care au avut loc în țări ex-sovietice în ultimele decenii.

Putin a dorit să sublinieze că trupele au fost trimise în Kazahstan doar pentru "o perioadă limitată de timp".

Din CSTO fac parte Rusia, Kazahstan, Armenia, Belarus, Kîrgîzstan și Tadjikistan.

Demonstrațiile au izbunic în Kazahstan din cauza creșterii prețului la GPL, dar au crescut în intensitate și s-au transformat într-un protest împotriva guvernului lui Tokaev și a influenței pe care o expercită în continuare fostul președinte Nursultan Nazarbaev (81 de ani).

"Amenințarea la adresa statului Kazahstan nu a apărut din cauza protestelor spontane și a demonstrațiilor privind prețul combustibilului. A fost provocată de forțele distructive interne și externe care au profitat de situație”, a spus Putin.

Președintele Kasîm-Jomart Tokaev a declarat că declarat că țara a rezistat unei tentative de lovitură de stat coordonată de la "un singur centru”.

Vorbind la o întâlnire online a alianței militare CSTO, Tokaev a spus că vânătoarea de "teroriști" este în desfășurare, dar că ordinea a fost restabilită.

"Sub masca unor proteste spontane, a izbucnit un val de tulburări... A devenit clar că scopul principal era subminarea ordinii constituționale și preluarea puterii. Vorbim despre o tentativă de lovitură de stat", a spus el.

Tokaev a mai spus că cel mai mare oraș al țării, Alma-Ata, și alte 9 centre regionale au fost  temporar în mâinile "bandiților".

Deși au existat informații că soldații au tras asupra demonstranților din Alma-Ata săptămâna trecută, Tokaev a spus că forțele sale de securitate "nu vor trage niciodată” asupra protestatarilor pașnici.

"La proteste s-au alăturat militanți înarmați. Scopul principal era evident: subminarea ordinii constituționale, distrugerea instituțiilor guvernamentale și preluarea puterii. A fost o tentativă de lovitură de stat", a spus președintele.