Kim Jong-un se află în Rusia. Liderul nord-coreean îl va întâlni ''în următoarele zile'' pe președintele rus Vladimir Putin în orașul Vladivostok, unde ''țarul'' a aterizat deja de luni pentru a participa la Eastern economic forum.

Mașinăria organizatorică complexă, secretă și bizară care însoțește călătoriile în străinătate ale liderului nord-coreean, învăluindu-le într-un văl de confidențialitate, a fost pusă în mișcare, potrivit cotidianului italian Avvenire.

Kim a părăsit capitala Phenian, duminică, la bordul trenului blindat, care a devenit simbolul deplasărilor unei ''dinastii'' care în mod tradițional nu prea agreează să călătorească cu avionul: Kim și-a folosit trenul personal pentru summit-urile pe care le-a avut cu Putin (în 2019) , cu președintele chinez Xi Jinping și cu fostul președinte american Donald Trump. În total, în cei 12 ani de ''domnie'', omul puternic al Phenianului a părăsit țara doar de șapte ori. Patru din aceste misiuni l-au condus la ''curtea'' principalului său aliat politic, China.

Precedat de săgețile SUA, care avertizează că Coreea va plăti ''consecințe grave'' dacă va acorda ajutor militar Rusiei, potrivit analiștilor, Kim aterizează în Rusia cu intenția de a întări legăturile cu Moscova, profitând de vidul politic (și nu numai) creat în jurul țarului.

Alături de Siria, Coreea de Nord este singura țară care a recunoscut anexările Rusiei în Ucraina. Iar astăzi, principala necesitate a lui Putin este să-și consolideze arsenalele, golite de mai bine de 18 luni de conflict, depășind acel zid creat din sancțiuni și controale la export care au încetinit producția de război rusească.

Potrivit Associated Press, Coreea de Nord deține ''zeci de milioane de obuze de artilerie și rachete bazate pe vechi modele sovietice care ar putea aduce o contribuție uriașă la acțiunea armatei ruse''. În schimb, liderul nord-coreean ar putea ''încasa'' energie, ajutor alimentar, dar și tehnologii pentru arme avansate, inclusiv cele pentru ''rachete balistice intercontinentale, submarine cu rachete balistice cu capacitate nucleară și sateliți militari de recunoaștere''.

''Sprijinul Coreei de Nord îi va permite lui Putin să-și continue mai mult timp războiul'', a comentat pentru agenția Reuters Ramon Pacheco Pardo, de la School of Governance di Bruxelles din Bruxelles.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că Putin și Kim vor discuta despre cooperarea bilaterală în diverse domenii, dar și despre chestiuni ''sensibile''.

''În primul rând, vor fi discutate chestiuni legate de relațiile bilaterale, cooperare, relațiile comerciale și economice, precum și schimburile culturale. Cu siguranță va avea loc un schimb intens de opinii asupra situației din regiune și a afacerilor internaționale în general, pentru că sunt chestiuni care îl interesează atât pe Putin, cât și pe oaspetele nostru de la Phenian'', a spus Peskov, citat de agenția de presă Tass, referindu-se la întâlnirea Putin-Kim.

''Desigur, fiind vecine, țările noastre operează în anumite sfere sensibile care nu pot fi dezvăluite, sau anunțate în mod public", a subliniat Peskov. În ceea ce privește avertismentele Washingtonului cu privire la vânzarea armelor nord-coreene către Rusia, Moscova și Phenian, "sunt lucuri care vor fi ghidate de interesele ambelor părți".

De la Vladivostok, Putin a vorbit liber. Făcând multe referiri la situația politică din SUA. Donald Trump? Potrivit țarului, fostul președinte, care între un proces și altul este pregătit să-l provoace din nou pe Biden, ''este persecutat din motive politice''.

Zvonurile privind presupusele legături ale Rusiei cu Trump au fost respinse de liderul rus, care le-a catalogat drept ''prostii''. Iar în ceea ce-l privește pe proprietarul X și Tesla, Elon Musk, ''acuzat'' că și-a oprit rețeaua de satelit pentru a preveni un atac ucrainean asupra flotei ruse din Crimeea? Este un om ''distins'', a spus Putin. Președintele rus a vorbit apoi despre cei ''71.500 de soldați pe care i-a pierdut Ucraina de la începutul contraofensivei'' și ''a invitat'' Kievul să anuleze legea care împiedică tratativele cu Rusia.

sursa: RADOR