Premierul Kiril Petkov s-a întâlnit la Casa Albă cu vicepreședintele SUA Kamala Harris. Cei doi au convenit asupra furnizării efective de gaz natural lichefiat către Bulgaria la prețuri sub cele ale Gazprom, scrie Dnevnik.

Livrările ar trebui să înceapă din iunie, a anunțat Biroul de presă al guvernului de la Sofia.

Cei doi au discutat, de asemenea, despre parteneriatul strategic dintre Sofia și Washington și despre posibilitățile de aprofundare a cooperării dintre cele două țări.

Războiul din Ucraina a fost, de asemenea, un subiect important la întâlnirea dintre Petkov și Harris.

Premierul bulgar a subliniat că ceea ce se întâmplă în Europa este un semnal clar al necesității unor măsuri accelerate și reale în sfera energetică.

Kamala Harris a felicitat Bulgaria pentru acțiunile ferme cu care își apără suveranitatea energetică.

La rândul său, Kiril Petkov a subliniat că parteneriatul dintre Sofia și Washington este o parte importantă a realizării independenței Bulgariei în materie de gaze, împreună cu solidaritatea UE.

Anterior, premierul a avut discuții cu secretarul de stat Antony Blinken, la Departamentul de Stat.

Cei doi au discutat despre posibilitățile de parteneriat cu Statele Unite pentru diversificarea energetică a Bulgariei și a regiunii. Petkov și Blinken au vorbit și despre modernizarea forțelor armate bulgare, precum și despre stabilitatea și dezvoltarea Balcanilor de Vest.

Sursa: RADOR