Kremlinul a indicat miercuri că va "studia" propunerea formulată de președintele american Joe Biden privind un summit cu omologul său rus Vladimir Putin, în contextul unei intensificări a tensiunilor bilaterale.

"Este încă prematur să discutăm despre această întâlnire la modul concret. Este o nouă propunere care va fi studiată", a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Acesta a calificat convorbirea telefonică de marți dintre cei doi șefi de stat drept una "profesională" și "destul de îndelungată", menționând totodată că "nu se lucrează la o listă de teme".

Din ianuarie, de la instalarea la putere a noului președinte american, relațiile dintre Moscova și Washington s-au deteriorat rapid. Ambasadorul rus a fost rechemat după ce Joe Biden a spus despre omologul său de la Moscova că este un "asasin" și că va trebui să "plătească" pentru ingerințele ruse în viața politică americană.

Ulterior, atât americanii, cât și europenii au denunțat desfășurarea a zeci de mii de militari ruși la granițele Ucrainei.

Propunerea lui Biden intervine de altfel în contextul în care situația din jurul Ucrainei devine tot mai preocupantă, Kievul acuzând Moscova că pregătește un "casus belli" pentru a justifica o eventuală invazie. La rândul lor, rușii îi acuză pe ucraineni că vor să lanseze o ofensivă inacceptabilă împotriva rebelilor pro-ruși care au creat republici separatiste în estul țării.