Liderii din Uniunea Europeană vor discuta sâmbătă chestiunea unei aderări automate a Irlandei de Nord la UE, după încheierea Brexit-ului, în cazul în care Irlanda de Nord s-ar uni cu Republica Irlanda, au declarat surse europene pentru AFP.

La Consiliul European de sâmbătă, dedicat Brexit-ului, Irlanda ar urma să le ceară celorlalte 26 de state membre să accepte această idee. La reuniunea specială de sâmbătă, de la Bruxelles, se vor decide liniile directoare ale negocierilor cu Londra. Marea Britanie nu participă.  

"Ne așteptăm ca Irlanda să ceară sâmbătă ca un pasaj să fie adăugat în minuta reuniunii Consiliului European, pasaj care să stipuleze că, în caz de reunificare a insulei Irlanda, în cadrul acordului de pace pentru Irlanda de Nord, cunoscut ca «Acordul din Vinerea Mare» (semnat la 10 aprilie 1998), Irlanda unită ar fi atunci membră a UE", a declarat, vineri, pentru AFP o sursă din cadrul Consiliului European, scrie L'Express. 

"Nu considerăm că asta ar modifica mandatul de negociere (privind Brexit-ul), ci ar fi numai o adăugare la minuta reuniunii", a precizat, sub protecția anonimatului, sursa din cadrul Consiliului European.

Votul britanicilor, care va determina ieșirea Regatului Unit din Uniunea European, a amânat chestiunea sensibilă a viitorului Irlandei de Nord și a frontierei sale cu Irlanda.

UE consideră că subiectul Irlanda de Nord se numără printre cele care trebuie reglementate în cadrul negocierilor privind Brexit-ul între Londra și Bruxelles, iar asta ar trebui să se întâmple înainte de a se discuta despre un viitor acord comercial între Regatul Unit și UE.

Bruxelles consideră că, dacă s-ar adăuga un astfel de pasaj, el nu ar schimba cu nimic situația Irlandei și a Irlandei de Nord: ”Nu ar face decât să confirme ceea ce este evident, și anume că o Irlandă unită va continua să fie membră a Uniunii Europene”, a declarat, pentru AFP, sursa citată. 

Locuitorii din Irlanda de Nord au votat, anul trecut, la referendum în favoarea rămânerii Marii Britanii în UE. La fel au votat și scoțienii. 

În cazul Scoției însă, ar fi nevoie de depunerea unei cereri de aderare la UE, în eventualitatea în care, la un moment dat, ar obține independența.