Liderii UE și Turcia ajuns, duminică, la Bruxelles la o înțelegere pentru sprijin în gestionarea refugiaților, cu anumite promisiuni pentru Ankara. Între timp, în Macedonia, se ridică un gard și s-au dat lupte între refugiați și polițiști.

UPDATE Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker a declarat duminică, la finalul summitului pe migrație că a discutat cu opt țări preluarea unor refugiați direct din Turcia. Propunerea concretă va fi prezentată până la data de 15 decembrie . 

Potrivit Reuters, Turcia va ajuta la oprirea fluxului de migranți spre Europa în schimbul unei serii de promisiuni care includ fonduri, vize și reînnoirea discuțiilor privind aderarea la UE, în cadrul unei înțelegeri la care au ajuns liderii UE și Turcia, denumită „dificilă”.

Un purtător de cuvânt al președintelui Consiliului Uniunii Europene, Donald Tusk, a spus că a fost agreat un text comun. Nu a oferit detalii, dar o variantă intermediară consultată de Reuters duminică ar fi fost în linie cu propunerile discutate în ultimele zile.

Un element cheie sunt fondurile de 3,2 miliarde euro pentru cei 2,2 refugiați sirieni din Turcia pentru a le îmbunătăți standardul de viață și a îi determina mai degrabă să rămână decât să pornească în călătorii periculoase spre Grecia.

De asemenea, o ofertă pentru Ankara este reînnoirea procesului de negociere în vederea aderării Turciei la UE și promisiuni legate de regimul vizelor pentru călătoriile în UE.

Declarația oficială a statelor UE la finalul Consiliului poate fi consultată, în limba română, aici 

----

Informațiile din dimineața zilei de duminică, potrivit Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS), la Bruxelles, liderii europeni ar fi urmat să ia în discuție preluarea a 400.000 de refugiați din Turcia în schimbul controlului afluxului de migranți către Europa. 

Potrivit FAS duminică la ora 14.00 (ora Bruxelles), cu două ore înainte de summitul oficial, se va reuni „coaliția celor care doresc” această soluție, pe lângă Germania fiind implicate Austria, Suedia, Finlanda și Grecia. Franța a fost de asemenea invitată, având loc discuții pre-summit cu Francois Hollande în cursul acestei săptămâni, dar acesta nu poate ajunge în Bruxelles mai devreme de ora 16.00, arată surse apropiate negocierilor, consultate de publicația germană.

Statele menționate ar urma să discute despre o cotă de refugiați de 400.000 de oameni care să fie preluați și redistribuiți în UE, Germania urmând să primească cea mai mare parte a acestora. În schimb, Turcia va sprijini controlul fluxului de migranți spre Europa. 

De asemenea, la summit se va discuta și posibilul sprijin de 3 miliarde euro pentru Turcia, tot în scopul gestionării fluxului de migranți. Sursele citate de FAS afirmă că este puțin probabil ca summitul de astăzi să se încheie cu publicarea unor cifre concrete. Motivul este apropierea alegerilor regionale din Franța și plasarea bună în sondaje a Frontului Național (de extremă dreaptă).

Pe de altă parte, Angela Merkel, cancelarul Germaniei s-a confruntat cu presiuni din partea propriului partid politic, vineri, pentru a opri fluxul de refugiați către Germania, înaintea summitului de duminică, transmite Reuters. Până la sfârșitului anului circa un milion de refugiați și migranți sunt așteptați în Germania, adică aproape toți cei care intră în Europa iar autoritățile locale se străduie să facă față situației.  

Între timp, sâmbătă, o nouă criză a izbucnit la granița Greciei cu Macedonia.

Sâmbătă, poliția din Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei a aruncat cu gaze lacrimogene și grenade paralizante în refugiații care așteptau de zile întregi la granița acesteia cu Grecia, încercând să treacă spre vestul Europei.


Tensiunile au explodat în momentul în care forțele de securitate din Macedonia au început să ridice un gard de metal de-a lungul frontierei. 

Cea mai mare criză a refugiaților din Europa continuă, iar Guvernul macedonean spune că nu vrea să blocheze accesul refugiaților care fug din calea războiului ci dorește să-i direcționeze către punctele de înregistrare pentru a le asigura un tratament uman. „Dorim să subliniem că granița va rămâne deschisă”, a transmis un purtător de cuvânt citat de Euronews.

Președintele Klaus Iohannis va participa la summitul de la Bruxelles 

„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, va participa duminică, 29 noiembrie a.c., la Summitul Uniunea Europeană – Turcia, care se va desfășura la Bruxelles și la cea de-a XXI-a Conferință a Părților (COP 21) la Convenția-cadru a Organizației Națiunilor Unite asupra schimbărilor climatice, care va avea loc luni, 30 noiembrie a.c., la Paris”, trasmite Administrația Prezidențială.

„Summitul de la Bruxelles are ca obiectiv consolidarea relațiilor pe multiple planuri dintre Uniunea Europeană și Turcia. Vor fi dezbătute cu prioritate aspecte legate de domeniul migrației, unde Turcia joacă un rol foarte important în controlul fluxurilor migratorii către Uniune. Vor mai fi abordate teme legate de procesul de negociere a aderării Turciei la Uniunea Europeană, precum și procesul de liberalizare a regimului de vize al Uniunii pentru cetățenii turci.”, se mai arată în comunicatul oficial de la Cotroceni.