Friedrich Merz, șeful celui mai mare partid de opoziție din Germania - CDU, s-a dus luni la Kiev, după ce cancelarul a anunțat că nu va vizita Ucraina, deoarece autoritățile ucrainene nu l-au primit pe președintele Frank-Walter Steinmeier.

Vizita poate fi interpretată ca o lovitură indirectă aplicată cancelarului Olaf Scholz, care nu a vizitat încă Ucraina și aparent i-a descurajat și pe miniștrii ecologiști din coaliția guvernamentală să facă acest lucru, notează EURACTIV.com.

Vizita are ca scop „exprimarea responsabilității politice comune a opoziției și a guvernului”, a scris pe Twitter șeful de personal al lui Merz.

Decizia lui Merz a ridicat multe sprâncene în rândul partidelor din coaliția guvernamentală, după ce, în urmă cu câteva săptămâni, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a respins vizita președintelui german Frank-Walter Steinmeier din cauza legăturilor sale cu Rusia.

Acest lucru a dus la o „situație complicată” privind vizitele germane la Kiev, a declarat luni ministrul liberal de finanțe Christian Lindner, întrebat despre vizita lui Merz.

„Apropo: Steinmeier este și președintele lui Friedrich Merz”, a adăugat el.

Ministra de externe Annalena Baerbock a declarat că nu dorește să viziteze Kievul înaintea președintelui.

Nici Oficiul Federal de Poliție Criminală din Germania (BKA) nu e încântat de vizită, dar din alte motive. BKA l-a sfătuit pe Merz să nu nu facă această vizită din motive de securitate.

Decizia lui Scholz de a nu vizita Ucraina a fost taxată în mod nediplomatic de ambasadorul ucrainean la Berlin, care l-a acuzat pe cancelarul german că se comportă ca un „lebăr ofensat”.