Președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko, a anunțat joi scoaterea în afara legii a tuturor organizațiilor neguvernamentale de opoziție, pe care le-a acuzat că primesc finanțare străină și pregătesc o lovitură de stat, transmite EFE.

"Nu există iertare pentru trădători. Cei care încearcă să dea peste cap țara (...) nu vor fi iertați. Îi vom urmări cu zecile și cu sutele. Vom scoate în afara legii toate organizațiile finanțate din exterior și care pregăteau o revoltă și o lovitură de stat", a declarat liderul de la Minsk, citat de agenția BELTA.

Potrivit avertismentelor lui Lukașenko, aceste organizații "nu vor mai fi niciodată reînființate", chiar dacă vor cere recuperarea statutului legal, relatează Agerpres.

Cu această decizie, președintele belarus, considerat ultimul dictator al Europei, trage linie în ceea ce privește hărțuirea tuturor ONG-urilor de opoziție care l-au înfruntat după alegerile prezidențiale din august 2020, la care a fost declarat câștigător, rezultat calificat drept fraudulos de către opoziție și Occident.

Nelimitându-se doar la ONG-uri, Lukașenko și-a îndreptat atenția și către funcționarii belaruși și a afirmat că Belarus are nevoie "mai mult ca oricând" să fie o țară-monolit cu lideri care își fac bine treaba. "Avem mulți conducători care își asumă poziții antiguvernamentale", a avertizat el.