O operațiune militară în vederea recuceririi orașului irakian Mosul de la gruparea jihadistă Stat Islamic a început, a anunțat premierul irakian Haider al-Abadi, relatează BBC News.

UPDATE Liderul organizației teroriste Statul Islamic, Abu Bakr al-Baghdadi, a reușit în ultimul moment să scape de un raid aerian lansat de forțele care luptă pentru eliberarea Mosulului.

+++

Artileria a început să tragă asupra orașului luni dimineață, într-un atac mult-așteptat la care iau parte luptătorii kurzi Peshmerga, guvernul irakian și alte forțe aliate.


"Dacă voi fi ucis astăzi voi muri fericit pentru că am făcut ceva pentru poporul meu", i-a afirmat un general kurd unui corespondent BBC la începerea acțiunii.

Mosulul, cel de-al doilea cel mai important din țară, se află sub controlul Statului Islamic din iunie 2014. O ofensivă în vederea recuceririi orașului era plănuită de mai multe luni.

Mosulul este ultimul bastion major al grupării jihadiste în Irak, iar pierderea acestui oraș ar putea marca înfrângerea definitivă a Statului Islamic în Irak.

ONU și-a exprimat "îngrijorarea extremă" pentru siguranța a aproximativ 1,5 milioane de persoane care locuiesc în oraș și în zone apropiate acestuia, avertizând că impactul umanitar al acestei bătălii poate fi "enorm".

Forțele kurde spun că au recuperat deja câteva sate, în drumul lor spre oraș.

Asaltul este suținut de coaliția antijihadistă condusă de Statele Unite cu lovituri aeriene.

Analiștii spun că recuperarea orașului Mosul de la gruparea jidahistă Statul Islamic ar putea dura săptămâni, poate chiar luni.

Era de la Mosul, care este lider pe Abu Bakr al-Baghdadi a declarat un califat - un stat guvernat, în conformitate cu legea islamică - pe teritoriul controlat de grupul din Irak și Siria.

Startul operațiunii a fost anunțat de către prim-ministrul Haider al-Abadi, într-un discurs la postul național de televiziune, la primele ore ale zilei de luni.

"A venit vremea victoriei. Operațiunile în vederea eliberării Mosulului de sub Daesh au început", a declarat al-Abad.

"Cu voia lui Dumnezeu ne vom întâlni în Mosul pentru a sărbători eliberarea și salvarea tuturor de la ISIS, astfel încât să putem trăi împreună, încă o dată, toate religiile unite. Împreună vom învinge Daesh pentru a reconstrui acest oraș drag numit Mosul", a adăugat el.

Cine se luptă?

Aproximativ 30.000 de forțe pro-guvernamentale sunt implicate în operațiune. Asaltul principal este condus de trupele armatei irakiene, care au bazele amplasate la sud de Mosul.

Aproximativ 4.000 de luptători kurzi Peshmerga au început să curețe și să recupereze câteva sate din Est.

Sunniții tribali și forțele paramilitare conduse de Shia iau, de asemenea, parte. Avioane din coaliția condusă de SUA împotriva IS furnizează sprijin aerian.

Personalul SUA din Operațiuni Speciale oferă consiliere forțelor pe teren. Forțele irakiene de combatere a terorismului de elită sunt de așteptate să se alăture în zilele următoare.

Se estimează că între aproximativ 4.000 - 8.000 de luptători ai Statui Islamic apără orașul Mosul.

 

Cum se va desfășura lupta?

Ce se poate spune cu certitudine este că eliberarea orașului irakian Mosul va fi o operațiune cu mai multe etape.

În primul rând, baza logistică pentru operațiune trebuie să fie stabilită la baza aeriană Qayyarah. Acesta este, de asemenea, punctul de colectare a forțelor irakiene care vor elibera Mosul.

Următoarea etapă va fi un avans pe mai multe direcții la marginea orașului Mosul. Această fază se va desfășura în diferite tipuri de atac: într-o zi se pot avansa 10 mile, într-o altă zi vor fi lupte dure cu Statul Islamic, într-o altă zi se poate lua pauză pentru a se aduce provizii.

Pe parcursul lunilor noiembrie și decembrie bătălia principală va începe cel mai probabil. Dar pentru coaliția irakiană problema civililor va fi un factor destul de complicat.

Cum rămâne cu civilii din Mosul?

Sub-secretarul ONU pentru afaceri umanitare și coordonator al ajutoarelor de urgență, Stephen O'Brien, a cerut ca civilii să fie protejați și să li se permită accesul la asistență medicală, pentru că "au dreptul și merită".

"Sunt extrem de îngrijorat în legătură cu siguranța a până la 1,5 milioane de oameni care trăiesc în Mosul, care ar putea fi afectați", a declarat el.

Aproximativ un milion de oameni ar putea fi forțați să își părăsească locuințele din cauza operațiunii, a adăugat O'Brien.

Nu există cifre exacte cu privire la cât de mulți oameni au rămas în Mosul, dar au existat mai mult de două milioane de persoane acolo atunci când SI a luat orașul în urmă cu mai mult de doi ani.