Ajuns la Sofia, președintele francez Emmanuel Macron a atacat, din nou, Polonia, despre care spune că s-a izolat în Europa și merge împotriva acesteia într-o serie de dosare ale Uniunii Europene, relatează Reuters.

Macron este de părere că cetățenii polonezi "merită mai mult" decât refuzul guvernului lor de a căuta un compromis în ceea ce privește normele europene privind angajarea forței de muncă din țările cu salarii mici.

Supărat pe faptul că Polonia nu i se alătură în lupta de a reforma sistemul muncitorilor detașați, președintele francez a criticat Guvernul naționalist și eurosceptic de la Varșovia, aflat la putere din 2015, căruia i-a transmis că se îndrepta în direcția opusă Europei în numeroase chestiuni, dar, cu toate acestea, a asigurat-o că nu va reuși să schimbe și direcția Uniunii Europene.

"Europa este o regiune creată pe baza valorilor, a unor relații cu democrația și libertățile publice, cu care Polonia se află astăzi în conflict", a afirmat Macron în cea de-a treia oprire din călătoria sa în Europa Centrală, în care și-a plănuit să câștige sprijinul pentru viziunea sa asupra schimbării Uniunii Europene.

Emmanuel Macron a descris refuzul Poloniei de a-și schimba poziția cu privire la revizuirea directivei privind detașarea lucrătorilor din bloc, pe care liderul francez spune că duce la "dumping social și concurență neloială" ca o greșeală.

Într-un atac teribil care ar putea trage relațiile dintre puterile occidentale ale UE și Comisia Europeană de la Bruxelles, pe de o parte, și Polonia, pe de altă parte, la un nou nivel scăzut, a spus că poporul polonez a meritat mai bine.

"Polonia nu definește astăzi viitorul Europei și nici nu va defini Europa de mâine", a declarat Macron într-o conferință de presă comună cu președintele bulgar Rumen Radev.

Varșovia nu a întârziat prea mult cu un răspuns. Ministrul polonez de externe, Witold Waszczykowski, i-a transmis lui Emmanuel Macron că Polonia nu se confruntă cu riscul de a fi izolată pe plan internațional și l-a acuzat pe președintele francez că nu urmărește evoluțiile din Europa Centrală, potrivit Reuters.

"Polonia nu este izolată. (...) Președintele Macron nu urmărește cu atenție știrile, așa că nu știe ce se întâmplă în această parte a Europei. Însă acest lucru se întâmplă uneori", a afirmat Waszczykowski, într-o conferință de presă comună la Varșovia cu omologii din România, Teodor Meleșcanu, și Turcia, Mevlut Cavusoglu, precum și cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care se află în Polonia cu ocazia desfășurării unui batalion al forțelor aliate condus de SUA.

La Sofia, președintele francez a ținut să precizeze că dorește ca Bulgaria - ca și Polonia - un fost stat comunist care s-a alăturat UE mult mai târziu decât omologii occidentali - să se afle la masa negocierilor privind procesul de integrare europeană. În plus, liderul de la Elysee consideră că și această țară trebuie să facă parte din noua versiune a spațiului Schengen, la fel cum a declarat și în privința României.

În ceea ce-l privește problema muncitorilor detașați, Emmanuel Macron pare să fi avut puțin mai mult succes în Bulgaria decât în România. Președintele bulgar Rumen Radev crede că directiva UE privind lucrătorii detașați ar trebui să caute un echilibru între țările mai vechi și cele mai noi ale blocului comunitar. De asemenea, șeful statului bulgar s-a pronunțat pentru o "abordare cuprinzătoare" pentru a se acoperi diferențele dintre țările vest și est-europene în legătură cu normele care guvernează modalitățile în care companiile din țările cu salarii mai mici detașează lucrători în străinătate, potrivit Reuters.

Bulgaria este ultima destinație de pe lista scurtă a țărilor pe care Emmanuel Macron le-a vizitat săptămâna aceasta în încercarea de a le atrage de partea sa în lupta de a schimba directiva europeană cu privire la detașarea muncitorilor. Președintele francez a început mini-turneul în Austria, pe care a convins-o, împreună cu Cehia și Slovacia să i se alăture, a continuat cu o vizită de câteva ore în România, de la care nu a primit un acord clar asupra necesității de a reforma directiva până la sfârșitul anului, și îl încheie la Sofia, pe care, la o primă vedere, pare să o fi cucerit.

Emmanuel Macron a evitat să ajungă, însă, în Polonia și Ungaria, care s-au poziționat clar împotriva planurilor sale.

În această privință, premierul bulgar Boiko Borisov i-a cerut lui Emmanuel Macron, dar și tuturor Guvernelor UE, să își revizuiască tonul adoptat față de Polonia și Ungaria, potrivit Reuters.

"Polonia și Ungaria nu sunt numai prietenii noștri, sunt și parte a Uniunii Europene. Le face rău țărilor UE să intre în confruntare directă", a spus Borisov.