Emmanuel Macron l-a desemnat pe Thierry Breton, director executiv al firmei de consultanță și servicii IT Atos, drept candidat pentru postul de comisar european rezervat Franței.

Parlamentul European a respins precedenta propunere a guvernului francez, Sylvie Goulard, după mai multe runde de audieri în comisia pentru industrii și cea pentru piață internă. 

Dar executivul ce va fi condus de Ursula von der Leyen mai are de umplut și golurile lăsate de respingerea de cătrre Comisia Juridică a legislativului UE a candidaților propuși de Ungaria și România, pentru conflicte de interese.

Procesul de numire a unui nou candidat din partea României, după demiterea Guvernului prin moțiune de cenzură, în condițiile în care - chiar și după respingerea Rovanei Plumb - premierul Viorica Dăncilă nu a propus un candidat pe care viitoarea șefă a Comisiei Europene să îl considere acceptabil, insistând pe varianta Dan Nica, care fusese propus inițial, la pachet cu Rovana Plumb.

Dar dacă Sylvie Goulard a fost respinsă de unii eurodeputați tot din motive de etică - ea fiind investigată pentru utilizarea incorectă a fondurilor de care beneficia în perioada în care a fost europarlamentar, dar și că a primit bani de la un think-tank din SUA - EURACTIV Franța subliniază că nici Breton nu are un trecut nepătat.

Fost ministru al economiei în guvernul Jacques Chirac, între 2005 și 2007, Thierry Breton a lucrat ulterior în mai multe companii din domeniul tehnologiei, precum Bull, France Telecom, Thomson Multimedia, iar acum conduce Atos. De aici rezultă multiple potențiale conflicte de interese.

Mai mult, Atos are o subsidiară care a fost implicată în activități de spionaj pentru state precum Egiptul, iar Breton a fost în trecut investigat pentru implicări în diverse scandaluri la nivelul corporațiilor în care a lucrat.

Este considerat un politician de dreapta de modă veche, dar a fost unul dintre primii susținători ai candidaturii lui Macron la alegerile prezidențiale din 2017.

Una dintre criticile aduse predecesoarei lui Breton în poziția de comisar desemnat a fost amploarea portofoliului alocat Franței - care merge de la piață internă, la apărare și economie digitală - dar administrația de la Paris insistă că dorește menținerea pachetului respectiv și pentru noul candidat.

Dar desemnarea unui bărbat din partea Franței, în condițiile în care Ursula von der Leyen vrea paritate de gen în Comisia Europeană, crește presiunea ca România să propună o femeie pentru poziția de comisar.