Președintele francez a plecat duminică într-un turneu de o săptămână în Oceanul Pacific, scrie Courrier International.

După o escală în Noua Caledonie, crucială pentru viitorul teritoriului, Emmanuel Macron va călători pentru prima dată în Vanuatu și Papua Noua Guinee. Obiectivul acestui turneu este promovarea "alternativei franceze" în fața luptei de influență dintre Statele Unite și China în regiune.Este într-adevăr un periplu "istoric", subliniază The Guardian, deoarece această călătorie va constitui "prima vizită a unui președinte francez în țări independente din Pacific, în timp ce Statele Unite și China își dispută conducerea în regiune", subliniază cotidianul britanic.

După afrontul pe care l-a reprezentat pentru Franța anularea de către Australia, în 2021, a contractului de livrare a douăsprezece submarine – în beneficiul Statelor Unite și al Marii Britanii – Emmanuel Macron a relansat în noiembrie 2022, în cadrul summiturilor G20 din Bali și APEC din Bangkok, abordarea franceză a "spațiului indo-pacific".

O viziune care prezintă Franța "ca fiind o putere de echilibru într-o regiune dominată de lupta pentru influență care se opune celor două superputeri chineză și americană".Prin urmare, pentru a promova la fața locului "alternativa franceză", Macron a plecat duminică într-o călătorie de o săptămână în Oceania, scrie Wion.

Dar înainte de a ateriza pentru prima dată în Vanuatu și apoi în Papua Noua Guinee, președintele francez va marca o primă etapă crucială în Noua Caledonie, "la cinci ani de la ultima sa călătorie acolo și la nouăsprezece luni de la respingerea independenței de către locuitorii acestei țări, în cadrul unui al treilea referendum pe această problemă".

La acea vreme, activiștii pentru independență au boicotat referendumul după ce au cerut să fie amânat din cauza numărului mare de infecții cu Covid, amintește Wion. "Rezultatul votului a aprins tensiunile etnice dintre comunitatea kanak și comunitatea albă". Emmanuel Macron salutase acest vot, spunând că "Franța este mai frumoasă" cu insulele Pacificului. Dar a menționat și o "perioadă de tranziție" și necesitatea dezvoltării unui "proiect comun" între Paris și Nouméa, "eliberat de alegerea binară între da sau nu".

Sprijinul pentru independență rămâne ridicat în rândul populației kanak și sunt în desfășurare campanii pentru autodeterminare, precizează corespondentul cotidianului britanic. "Macron va ține un discurs în capitala Nouméa în care este așteptat să sublinieze importanța Noii Caledonii pentru Franța și va conduce discuții cu diferitele partide politice privind viitorul teritoriului".

Intervievată de The Guardian, Denise Fisher, cercetător la Centrul de Studii Europene de la Universitatea Națională Australiană (ANU), consideră că vizita lui Macron este "extrem de importantă" atât pentru viitorul Noii Caledonii, cât și pentru strategia Franței în regiune. Este vorba să arate că "Franța nu se mulțumește să fie prezentă în Pacific, ci că este o parte interesată în tot ceea ce se întâmplă în Pacific".

Pe site-ul The Diplomat, care acoperă în principal știri din regiunea Asia-Pacific, Céline Pajon, de asemenea cercetătoare și atașată la Centrul de Studii Asiatice al Institutului Francez de Relații Internaționale (IFRI), evocă "legitimitatea zguduită a Franței în Pacific".

Vizitele anterioare ale președintelui francez în regiune "au evidențiat un decalaj semnificativ între preocupările autorităților locale și ale populațiilor", atingând problemele economice, sociale și de mediu, "și accentul pus de președinte pe strategia sa în spațiul indo-pacific și pe vulnerabilitatea acestor teritorii în fața puterilor prădătoare, inclusiv a Chinei".

Pentru Céline Pajon, Emmanuel Macron ar trebui să profite de această călătorie pentru a clarifica prioritățile politice ale Franței în regiune și pentru a aduce în prim-plan angajamentul crescând al Franței față de probleme precum schimbările climatice, securitatea mediului și securitatea maritimă, "care sunt toate în centrul preocupărilor țărilor insulare din Pacific".

La rândul său, site-ul canalului ABC enumeră vizitele recente sau anunțate ale emisarilor americani și chinezi în aproape toate capitalele regiunii, subliniind în special că China este acum un jucător serios în zonă "cu propria filozofie de dezvoltare de vânzare".

Dar nu este vorba doar despre Statele Unite și China, spune site-ul australian. "Secretarul de Externe al Marii Britanii, James Cleverly, a vizitat Papua Noua Guinee în aprilie pentru a semna un nou acord de asistență în Port Moresby.

La nici o lună după aceea, Papua Noua Guinee l-a găzduit și pe premierul indian Narendra Modi, precum și pe premierul neozeelandez Chris Hipkins și aproape o duzină de lideri din Insulele Pacificului".

În acest context de manevre diplomatice majore, totul sugerează că Emmanuel Macron nu va avea o sarcină ușoară în Pacific.

Sursa: RADOR