Ministerul Afacerilor Externe de la Sofia le-a cerut cetățenilor bulgari să se abțină de la a călători în Federația Rusă din cauza înrăutățirii situației de acolo, scrie dnevnik.bg.

Bulgarilor care se află deja pe teritoriul Rusiei li se recomandă să ia în considerare posibilitatea de a părăsi de urgență țara, folosind pentru asta mijloacele de transport existente în prezent.

Ministerul face o recomandare cetățenilor bulgari rămași pe teritoriul Rusiei să exercite o vigilență sporită, să evite locurile în care se adună multe persoane, tratând totodată circumstanțele și evoluția situației cu toată atenția necesară.

În caz de nevoie de asistență, cetățenii bulgari pot contacta Ambasada Bulgariei de la Moscova la telefon + 7 495 234 02 26 și prin e-mail la Embassy.Moscow@mfa.bg.

Se pot semnala situații la Consulatul General al Bulgariei din Sankt Petersburg la telefon +7 812 401 01 52 și la telefonul de serviciu în timpul orelor de lucru +7 921 633 61 16 și la adresa de e-mail Consulate.Petersburg@mfa.bg.

Ministerul Afacerilor Externe de la Sofia reamintește că semnale și cereri de asistență în situații de urgență din partea cetățenilor bulgari sunt acceptate non-stop și pe liniile telefonice ale Direcției Centrului de Asistență din minister: +359 2 948 24 04, +359 2 971 38 56 sau prin e-mail: crisis@mfa.bg.

De asemenea, recomandă cetățenilor bulgari, atunci când călătoresc în străinătate, să profite de oportunitatea de a se înregistra în secțiunea „Călătoresc pentru” la următoarea adresă: https://mfa.bg/bg/embassyinfo.

Rusia a declarat Bulgaria drept țară neprietenă încă din luna martie. La 21 septembrie, președintele Vladimir Putin a anunțat într-un discurs o mobilizare militară parțială în Rusia și a admis posibilitatea utilizării armelor nucleare în războiul său cu Ucraina.

La o ședință consultativă din 23 septembrie, convocată de președintele Rumen Radev, cu prim-ministrul interimar Galab Donev, membri ai cabinetului și reprezentanți ai serviciilor, s-au discutat consecințele pentru securitatea, economia și sfera socială din cauza escaladării războiului din Ucraina. O reuniune a Consiliului de Securitate al Consiliului de Miniștri de la Sofia este așteptată până la sfârșitul acestei săptămâni.

sursa: RADOR