Franța a fost informată pe 31 decembrie cu privire la apariția noului coronavirus în China, a precizat Ministerul Afacerilor Externe, infirmând că ambasadorul francez la Beijing l-a alertat în persoană pe președintele Emmanuel Macron.

Potrivit săptămânalului satiric Le Canard Enchaîné apărut miercuri, MAE francez și Palatul Elysée au primit "în decembrie" informații "alarmante de care nu au ținut cont". ”Ambasadorul Franței la Beijing, Laurent Bili, venea să-i avertizeze pe Jean-Yves Le Drian și Emmanuel Macron că un virus periculos era semnalat la Wuhan", mai scrie Le Canard Enchaîné, citat de Agerpres.

Informația a ajuns la Quai d'Orsay prin intermediul consulului Franței la Wuhan și în niciun caz președintele nu a fost anunțat direct, potrivit MAE francez.

"Imediat ce autoritățile de la Wuhan au anunțat (cu privire la) noua pneumopatie pe 31 decembrie 2019, consulul general de la Wuhan a alertat, în aceeași zi, Centrul de criză și de susținere a ministerului și ambasada" de la Beijing, a precizat MAE francez."Mai multe actualizări ale recomandărilor pentru călători au fost făcute de la începutul lui ianuarie", pe baza informațiilor transmise de consulatul de la Wuhan, a adăugat MAE.

Autoritățile chineze au anunțat pe 5 ianuarie 59 de persoane contaminate, dintre care șapte într-o stare gravă, a mai precizat MAE francez, observând că bilanțul era atunci departe de a fi alarmant.