MAE transmite că 130 de lucrători ai unei companii de prelucrare a cărnii din localitatea germană Coesfeld, landul Renania de Nord-Westfalia, au fost testați pozitiv cu COVID-19. 60% dintre aceștia sunt români.

Astfel, MAE precizează că, potrivit datelor preliminare obținute de către un reprezentant al oficiului consular care s-a deplasat în regiune, 130 de persoane care își desfășoară activitatea la această întreprindere au fost testate pozitiv cu COVID-19, iar un procent de aproximativ 60% dintre persoanele testate pozitiv sunt cetățeni români.

Starea de sănătate a persoanelor în cauză este bună, acestea fiind plasate în izolare la o unitate hotelieră pusă la dispoziție de către angajator. Toți angajații companiei își desfășoară activitatea în baza unui contract de muncă și beneficiază de asigurare medicală.

MAE subliniază că, în prezent, nu există date concrete cu privire la cetățenia persoanelor infectate, numărul total al angajaților diagnosticați cu COVID-19 urmând a fi comunicat după centralizarea rezultatelor tuturor testelor efectuate.

MAE precizează că, până la acest moment, la nivelul Consulatului General al României la Bonn nu au fost recepționate solicitări de asistență consulară din partea cetățenilor români care își desfășoară activitatea la această companie.  

Consulatul General al României la Bonn menține legătura activ atât cu autoritățile locale, cât și cu reprezentanții companiei, fiind pregătit să acorde asistența consulară necesară, în limita competențelor legale și cu stricta respectare a măsurilor adoptate de autoritățile locale în contextul pandemiei de COVID-19.

MAE reiterează că misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României din străinătate tratează cu prioritate orice solicitare de sprijin din partea cetățenilor români și întreprind demersuri pentru soluționarea fiecărei situații, în măsura posibilului, în contextul limitărilor impuse de pandemia de COVID-19.

De asemenea, MAE recomandă cetățenilor români care se află în străinătate și care se confruntă cu situații dificile, inclusiv cazuri în care drepturile acestora nu sunt respectate, să contacteze misiunea diplomatică sau oficiul consular cel mai apropiat.