Ministerul rus al Apărării a anunțat miercuri începerea de manevre navale în Mare Baltică. O inițiativă care nu va diminua tensiunile, notează TF1 Info.

"Scutul oceanic 2023". Sub această denumire, Rusia a lansat miercuri manevre navale și aeriene în Marea Baltică. Conduse de comandantul șef al marinei, amiralul Nikolai Ievmenov, ele au programate circa 20 de exerciții militare cu "peste 30 de nave și vase de luptă, 20 de nave de aprovizionare, 30 de aeronave (...) și circa 6.000 de militari", a arătat Ministerul Apărării.

Obiectivul este de "a verifica capacitatea flotei militare să apere interesele naționale ale Rusiei", a adăugat el într-un comunicat. Durata cestor desfășurări nu a fost, în schimb, precizată.

Această inițiativă se poate asemăna cu o provocare a Moscovei față de NATO, ai căror mai mulți membri mărginesc această mare. Astfel, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Germania, dar și Finlanda - care a intrat deja în alianță - și Suedia - a cărei aderare la organizație este în curs - au acces la aceste ape. Or Kremlinul consideră aceste țări, de facto legate de Statele Unite, drept o amenințare existențială.

Această demonstrație este pentru Rusia și o ocazie să demonstreze că își menține o influență în regiune în ciuda exploziei, încă neelucidate, a gazoductelor sale strategice submarine care leagă teritoriuil ei de Germania.

Sursa: RADOR