Cu binecuvântarea cancelarului Angela Merkel și susținut de delegații naționale mari din PPE, germanul Manfred Weber (CSU) e așteptat să-și anunțe în curând candidatura pentru funcția de președinte al CE. Migrația se va afla în topul agendei sale.

Oficiali ai Partidului Popular European (PPE) au precizat pentru EurActiv.com că liderul Grupului popularilor din Parlamentul European și-a intensificat în ultimele luni contactele cu lideri și factori de decizie din formațiune. 

Impulsul crucial a venit la începutul acestei săptămâni, când cancelarul Angela Merkel i-a dat "binecuvântarea" compatriotului său să conducă lista Partidului Popular European la alegerile europene din luna mai a anului viitor, au precizat oficiali din PPE. Recent, Handelsblatt a citat surse guvernamentale de la Berlin, potrivit cărora Angela Merkel e dispusă să renunțe la poziția de președinte al Băncii Centrale Europene (BCE), pe care i-a promis-o președintelui Bundesbank, Jens Weidmann, doar pentru a avea un german la conducerea Comisiei Europene.

Surse din PPE spun că Merkel nu-i va face campanie lui Weber, dar sprijinul ei crește șansele politicianului bavarez de a deveni Spitzenkandidat-ul popularilor europeni. În pofida disputelor dintre CSU și formațiunea cancelarului, CDU pare dispusă să-l sprijine pe Weber.

Comisarul european Günther Oettinger (CDU) a declarat pentru Spiegel Online că Manfred Weber poate găsi ”o soluție europeană” la criza migrației. Daniel Caspary, liderul delegației CDU/CSU din PE, le-a cerut colegilor de partid să sprijine candidatura lui Weber, care ar putea fi primul german în fruntea Comisiei Europene în ultimii 50 de ani.

El și-ar putea anunța candidatura săptămâna viitoare, când biroul Grupului PPE se va reuni joi și vineri la Viena.

Migrația va fi o preocupare majoră pentru gazda reuniunii de săptămâna viitoare, cancelarul austriac, Senastian Kurz, a cărui țară asigură Președinția rotativă a UE.

Chestiunea migrației va reprezenta o prioritate și pentru Weber. "E subiectul care ar putea diviza Europa", a subliniat un oficial PPE.

Migrația e, totodată, un subiect fierbinte pentru votanții bavarezi, iar Weber, în calitate de membru al Comisiei LIBE din PE, a pledat pentru oferirea de ”miliarde de euro” țărilor din Africa de Nord care cooperează cu Uniunea Europeană în vederea rezolvării acestei probleme, așa cum s-a procedat cu Turcia. 

Oficiali PPE afirmă că Manfred Weber ar putea fi sprijinit de membrii formațiunii din Germania, Spania, Irlanda, Croația și Franța.  

În cursă s-ar putea înscrie și negociatorul-șef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, dar și fostul premier finlandez Alexander Stubb. Acesta din urmă ar beneficia de sprijinul țărilor baltice și al unor state est-europene.

Spitzenkandidat-ul PPE va fi ales la Congresul de la Helsinki, la începutul lunii noiembrie.