Protestatarii anti-vaccin convocați de partidul pro-rus Vîzrajdane au încercat să ia cu asalt clădirea Parlamentului din Sofia chiar în ziua în care Bulgaria a înregistrat cel mai mare număr zilnic de cazuri de COVID-19, scrie EURACTIV.com.

Aproximativ 500 de protestatari, aduși din toată țara cu autobuzele și fluturând steagul partidului naționalist, au încercat să intre în parlament la ora locală 12:15, dar au fost respinși de forțele de ordine. Asediul a durat mai bine de două ore, și niciunul dintre protestatari sau polițiști nu au purtat măști, scrie EURACTIV.com.

Numeroși polițiști au împiedicat manifestanții să intre în sediul Parlamentului și au arestat protestatari. Mai multe persoane - inclusiv membri ai forțelor de ordine - au fost rănite în aceste ciocniri, notează și News.ro

Forțele de oridne au reușit să-i respingă pe manifestanți și au instalat un perimetru de securitate în jurul sediului Parlamentului.

Partidul Vîzrajdane (Renașterea) se opune măsurilor împotriva COVID-19 adoptate de către Guvernul bulgar.

Partidul spune că restricțiile legate de coronavirus sunt inutile, pentru că și în țările cu rate mari de vaccinare, infecțiile cresc vertiginos. Partidul a organizat protestul pentru a presa guvernul să renunțe la certificatul de vaccinare.

Luna trecută, noul guvern a făcut apel la bulgarii sceptici să se vaccineze, oferind o plată de 75 de leva (35,8 euro) pensionarilor care aleg să se vaccineze complet sau să facă rapelul.

Partidul pro-rus a intrat în Parlament pentru prima dată după alegerile din noiembrie, propulsat chiar de retorica anti-vaccin și împotriva certificatelor de vaccinare.

Protest AUR în fața Parlamentului. Intrările și ieșirile din clădire, blocate câteva ore

Mai mult pe EurActiv »