Cetățenii europeni veniți în perioada de tranziție post-Brexit ar putea rămâne în Marea Britanie pe termen nedefinit, dar familiile nu vor fi acceptate automat, propune guvernul de la Londra.

Un document publicat pe site-ul executivului britanic a prezentat un sistem conform căruia cetățenii UE care vin în Marea Britanie după ce aceasta va ieși din blocul comunitar - dar înainte de încheierea așa-zisei perioade de implementare - vor avea posibilitatea de a rămâne în Regatul Unit suficient ca să devină eligibili pentru a obține dreptul de rezidență permanentă.

În schimb, dreptul lor de a-și reîntregi familiile după perioada de tranziție va fi guvernat de legislația britanică, și nu de cea a Uniunii Europene, care stipulează un regim mai strict decât sistemul actual al UE, care le asigură membrilor de familie dreptul automat de acces, transmite Agerpres.

Drepturile celor care vin în Marea Britanie în timpul tranziției urmează să fie definite de legislația britanică și interpretate exclusiv de tribunalele britanice, a menționat Ministerul de Interne britanic. Judecătorii britanici nu vor putea recurge la Curtea Europeană de Justiție pentru chestiuni de interpretare.

Limitarea imigrației a fost unul din motivele cheie pentru care britanicii au votat în favoarea ieșirii din UE la referendumul din 2016, pe fondul unui important aflux de cetățeni ai UE, mai ales din țări mai sărace din estul Europei.

Luna trecută, premierul britanic Theresa May a intrat în contradicție cu Bruxellesul afirmând că cei care vin în perioada de tranziție vor fi tratați diferit de cei veniți în țară înainte de ieșirea sa din UE, prevăzută pentru 29 martie 2019.