Premierul olandez a prezentat vineri, la Berlin, viziunea Olandei privind viitorul Europei, evocând chestiunea statului de drept și legarea fondurilor europene de respectarea valorilor europene.

Uniunea Europeană ar trebui să se concentreze pe proiecte concrete și să accepte că bugetul post-Brexit va fi mai mic, a declarat premierul olandez, Mark Rutte, într-un discurs susținut în capitala germană, potrivit DutchNews.nl.

În anii următori, UE ar trebui să pună accent pe securitate și stabilitate, precum și pe migrație și schimbări climatice, a spus șeful Guvernului de la Haga, adăugând că în acest context noile priorități ar putea fi finanțate prin fonduri luate de la politica de coeziune și de la agricultură.

”Avem nevoie urgent de o politică externă și de securitate comună și de o politică de azil comună”, a mai spus Rutte. Pe de altă parte, el a respins ideea unei armate europene, precizând că apărarea trebuie să rămână apanajul NATO. 

”În esență, promisiunea inițială a Europei nu s-a schimbat în aproape 70 de ani: statele membre lucrează împreună pentru a se ajuta reciproc în atingerea unui nivel mai înalt de prosperitate, securitate și stabilitate... Există o singură întrebare-cheie: cum putem livra această promisiune inițială și cum o putem menține pentru generațiile viitoare?”, a afirmat el. 

"Din ce în ce mai mult pare că statele membre cred că acordurile pot fi lăsate deoparte, atunci când lucrurile nu merg bine acasă. Ca și cum Europa ar fi un meniu din care poți alege ce-ți place și refuza ce nu-ți place. Dar Europa nu este un meniu. Trebuie să fim capabili să ne bazăm pe faptul că «da» înseamnă cu adevărat «da»", a avertizat premierul Rutte.

Despre statul de drept

”Toți cei care cred că statul de drept e o problemă strict națională și că UE ar trebui să se concentreze doar pe piața unică se înșeală: piața unică poate înflori doar dacă statul de drept se aplică în toate statele membre și dacă toate companiile știu că investițiilor lor sunt în siguranță și orice dispute vor fi rezolvate de judecători care sunt independenți față de puterea guvernamentală”, a susținut premierul olandez.

În privința legării fondurilor europene de respectarea statului de drept, Mark Rutte se declară în favoarea acestei propuneri.