Premierul britanic are programate întâlniri cu șefi ai instituțiilor europene pe care speră să îi convingă să înceapă discuțiile asupra viitorului acord comercial dintre UE și Marea Britanie.

Potrivit BBC, negociatorii britanici și cei ai UE au ajuns la un acord în weekend asupra a două dintre cele trei chestiuni cheie în discuțiile privind Brexit - drepturile cetățenilor și „factura” plătită de UK la părăsirea Uniunii.

Însă situația graniței dintre Marea Britanie și Irlanda rămâne neclarificată, cu atât mai mult cu cât președintele Consiliului European, Donald Tusk, a spus că Irlanda va avea, practic, un drept de veto asupra oricărei înțelegeri dintre UK și UE. „Dacă oferta britanică este inacceptabilă pentru Irlanda, ea va fi la fel și pentru UE”, a spus Tusk vineri, după întâlnirea cu premierul irlandez Leo Varadkar.

UPDATE: Potrivit unui document de lucru citat de de televiziunea publică irlandeză RTE, Marea Britanie și UE au ajuns la un compromis asupra frontierei irlandeze după Brexit, în urma negocierilor care au continuat în timpul weekendului. Astfel, Marea Britanie ar fi acceptat să mențină în Irlanda de Nord reguli similare celor în vigoare pe piața unică europeană și din Uniunea Vamală, pentru „a nu exista divergențe” cu Republica Irlanda, a precizat RTE, potrivit Agerpres. 

Theresa May se întâlnește luni la Bruxelles cu Tusk și cu președintele Comisiei Europene, Jean Cluade Juncker, cu speranța că îi va convinge pe liderii UE că cele două părți pot începe discuțiile asupra viitorului parteneriat. Reprezentanții UE au spus, în repetate rânduri, că negocierile asupra viitorului acord comercial vor începe doar după ce va fi înregistrat „suficient progres” în privința costurilor divorțului, a drepturilor cetățenilor și a frontierei irlandeze.

Tusk i-a cerut vineri premierului britanic „să pună pe masă o ofertă finală cel târziu până în 4 decembrie”, pentru ca UE să poată „evalua, în timpul summitului european (din 15 decembrie), dacă au fost făcute progrese suficiente”. Luni, Tusk a scris pe contul său de Twitter: „Ne apropiem de (înregistrarea unor) progrese suficiente pentru summitul din decembrie”.

Înainte de prânzul de lucru cu May, Juncker se va consulta cu Guy Verhofstadt, negociatorul pentru Brexit al Parlamentului European, și cu alți europarlamentari. Parlamentul European are ultimul cuvânt în privința acordului final pe tema Brexit.

După o întâlnire cu negociatorul-șef al Comisiei, Michel Barnier, Verhofstadt a estimat că există șanse de 50-50 de a se ajunge la un acord în cursul vizitei pe care premierul Theresa May o face în cursul zilei de luni la Bruxelles. Potrivit lui Verhofstadt, Parlamentul European insistă încă pentru mai multe garanții din partea Londrei pentru drepturile cetățenilor Uniunii Europene în Marea Britanie, a scris Agerpres.

În urma unui referendum organizat în 2016, Marea Britanie a ales să părăsească Uniunea Europeană la data de 30 martie 2019.