“De la „Crimeea este rusească” la un apărător al „condescendenței” după agresiunea militară rusă împotriva Ucrainei, președintele bulgar Rumen Radev s-a poziționat în mod clar drept unul dintre puținii lideri pro-ruși din Uniunea Europeană.

Prin urmare, una dintre cele mai serioase întrebări cu privire la guvernul interimar este dacă va încerca să revizuiască alegerea geopolitică a Bulgariei, care a fost protejată de ultimul guvern. Acesta nu s-a lăsat șantajat de Gazprom și a refuzat să urmeze pozițiile „mai moderate” ale șefului statului.

Penultimul prim-ministru interimar numit de Radev, Stefan Ianev, a apărat deschis pozițiile pro-Putin în calitatea sa de ministru al apărării în guvernul lui Kiril Petkov și a fost demis din funcție. În prezent, Radev numește un alt militar din rezervă, considerat a fi mâna sa dreaptă, la Ministerul apărării – pe Dimităr Stoianov.

Cariera lui Stoianov a trecut pe la Forțele Aeriene, apoi l-a urmat pe Radev la Președinție, unde a fost numit secretar general. Se așteaptă ca Stoianov să urmeze cu strictețe linia lui Radev, care exclude complet posibilitatea ca noul ministru al apărării să joace rolul unui uliu, comentează publicația Mediapool.

Nu este clar, însă, în ce măsură își va permite să-și impună o „poziție moderată” pe fondul războiului aflat în desfășurare în Ucraina. În afară de comentariile sale despre aprovizionarea cu gaze, acesta a arătat în mod clar că este gata să acționeze, după ce, în urmă cu câteva zile, a produs un scandal cu vicepremiera Cornelia Ninova, distribuind o parte dintr-un document care ar trebui să demonstreze că arme bulgărești sunt exportate în Ucraina. Ninova i-a respins afirmațiile și l-a numit „o pată” asupra Președinției.

Acum, în calitatea sa de ministru al apărării, Stoianov va trebui să gestioneze procesul de acordare a asistenței Kievului legat de repararea echipamentelor militare ucrainene în Bulgaria. Stoianov, împreună cu Radev, a fost unul dintre cei mai mari critici ai procedurii prin care au fost achiziționate avioanele americane F-16, iar acum va trebui să avanseze proiectul pentru achiziționarea a încă 8 avioane din SUA. El trebuie să lucreze, de asemenea, și pentru a asigura așa-numitele „avioane intermediare” pentru a înlocui avioanele MiG-29 sovietice până la sosirea noilor F-16. Metenanța MiG-urilor este discutabilă, deoarece din cauza războiului, Rusia, Ucraina și Belarus nu mai sunt o opțiune.

Ministrul interimar al afacerilor externe, Nikolai Milkov, o va înlocui în funcție pe Teodora Ghenchovska, al cărei mandat ar fi trecut aproape neobservat dacă nu ar fi fost subiectul Macedoniei de Nord. Milkov este un diplomat de carieră și, ca atare, evită pozițiile extreme, așa că nu trebuie așteptate schimbări semnificative din partea lui. Un test major pentru cabinet și Milkov este dacă va încerca vreo formă de revizuire a deciziei guvernului Petkov de a expulza 70 de diplomați ruși, așa cum speră ambasadorul Eleonora Mitrofanova.

Milkov se bucură de încrederea lui Radev și va avea un rol cheie în numirea următorilor ambasadori bulgari. Acum este ambasador în Franța și Monaco și reprezentant permanent la UNESCO, a lucrat și în Ministerul apărării, unde a fost secretar permanent. Și el, ca și Stoianov, a făcut parte din administrația președintelui Rumen Radev.

Principalul test pentru cursul politicii externe a noului guvern va fi însă, fără îndoială, comportamentul acestuia în privința livrărilor suspendate ale Gazprom, dacă va fi dispus să deschidă un cont în ruble și dacă va face pași pentru a negocia un nou contract cu corporația rusă.

Schengen, criza energetică și neimplicarea în război – o parte din sarcinile pe care Radev le-a dat noului guvern

24CHASA (Bulgaria), 2 august 2022 -

Al patrulea guvern interimar pe care îl numește Radev e condus de fostul consilier al președintelui pe politici demografice și sociale și fost ministru al politicilor sociale, Galab Donev.

"Nouă ne revine sarcina de a face față provocărilor de care au fost scutite de cele trei cabinete anterioare. Vă asumați responsabilitatea pentru guvernarea Bulgariei într-un moment dificil - oboseală publică din cauza confruntărilor politice intense, inflație în creștere și sărăcire, prețuri greu de dus la carburanți și transportatori de energie, lipsa gazelor pentru iarnă, blocaj normativ și o rețea de drumuri ce se prăbușește, proteste tot mai mari ale organizațiilor diferitelor sectoare de activitate, lipsa unor legi pregătite pentru Planul de Redresare, blocarea reformei judiciare și activități importante pentru integrarea deplină a Bulgariei în UE. Pe acest fond îngrijorător, principala voastră provocare este legată de securitate”, s-a adresat Radev miniștrilor.

El a amintit despre războiul din Ucraina, care se poartă în imediata apropiere a Bulgariei și consecințele se resimt direct.

"Tensiunile din Balcani cresc din nou. Riscul ca războiul să acopere noi teritorii este real și principalul dumneavoastră angajament este să nu permiteți implicarea Bulgariei în conflict, să preveniți riscurile la adresa securității naționale, să accelerați lucrările de modernizare a forțelor armate și a interoperabilității acestora cu aliații din NATO”, a ordonat Radev noului guvern, notează 24Chasa.

"O consecință directă a războiului este criza energetică globală. Aceasta va exacerba tensiunile sociale cu potențial de noi crize politice și de guvernare”, a avertizat el. Securitatea livrărilor și prețul transportatorilor de energie - acestea ar trebui să fie cele două priorități de la care ar trebui să țină cont guvernul interimar și următorul guvern numit de Radev. "În centrul activității dumneavoastră ar trebui să fie interesele consumatorului de rând și ale economiei”, a adăugat el.

"Cealaltă consecință dezastruoasă a războiului este criza legată de producție, care apare treptat pe măsură ce prețurile cresc și perturbă ciclul de producție și comerț în agricultură”, a mai spus președintele. "O prioritate importantă pentru dumneavoastră este asigurarea predictibilității și a unui orizont clar pentru producătorii agricoli, securitatea alimentară a statului și controlul aspura creșterii prețurilor”, s-a adresat el miniștrilor.

"Societatea civilă se așteaptă să audă întregul adevăr despre autostrada Hemus, reparațiile lacurilor de acumulare și alte proiecte majore de corupție. Dar se așteaptă și la acțiuni imediate pentru a asigura circulația sigură pe drumuri, în ciuda blocajului normativ”, a mai spus Radev.

"Sunt convins că problemele grele cu care vă veți confrunta încă din prima zi de guvernare vă vor ocupa tot timpul, dar trebuie să vă aveți în vedere și alte sarcini importante”, a spus președintele și a amintit despre Planul de Redresare. "În timpul mandatului dumneavoastră, va trebui făcut un ultim pas decisiv pentru aderarea Bulgariei la Spațiul Schengen. Nu ne mai permitem să pierdem timp, energie și resurse, nici nu ne putem permite riscul ca Bulgaria să rămână la periferia UE”, a avertizat Radev.

El a reamintit, de asemenea, că sarcina principală a fiecărui cabinet interimar este organizarea alegerilor și este convins că guvernul va face față cu succes acestui lucru. "Guvernarea țării într-o situație de criză, cu așteptări și nevoi mari din partea societații, asta necesită competență, experiență, responsabilitate, autocontrol și dialog. De aceea, alegerea mea pentru prim-ministru s-a oprit la Galab Donev”, a explicat Radev.

”Cred că veți primi sprijin din partea societății, care vrea să vadă un guvern condus nu de socoteli înguste de partid, ci de interesul public”, a spus Radev și a reamintit că modelul a fost implementat cu succes de cele două guverne interimare anterioare. "Dar acest model nu a fost continuat de guvernul politic și acesta este unul dintre motivele eșecurilor în politica externă și internă în ceea ce privește apărarea interesului național și a suveranității Bulgariei. Cred că unitatea națională este alegerea pe care noi, ca politicieni și cetățeni, trebuie să o urmăm cu fermitate”, a conchis Radev. 

Sursa: RADOR