Deși a recunoscut că recentele atentate teroriste au provocat o stare de insecuritate și mai mulți jihadiști au ajuns în Europa, cancelarul Angela Merkel a declarat că nu va renunța la politica de primire a refugiaților.

Angela Merkel a condamnat atacurile teroriste de la Würzburg și Ansbach, apreciind că "tabuurile lumii civilizate” au fost distruse și că cei din spatele lor au amenințat cu toată forța statul de drept. Acțiunile, opera "terorismului islamist”, au fost "șocante, dureroase și deprimante", a mai spus Merkel, potrivit Spiegel Online.

Merkel s-a arătat deranjată de faptul că faptele au fost comise de refugiați, care "au căutat protecție în Germania sau au pretins că ar căuta protecție". Autorii atacurilor "și-au bătut joc de țara care i-a primit”, dar și de toți refugiații adevărați și de cei care i-au ajutat, a adăugat cancelarul german, care și-a întrerupt vacanța pentru a susține o conferință de presă în urma ultimelor evenimente violente din Germania.

Nu contează dacă refugiații "au venit înainte sau după 4 septembrie", a spus ea. În noaptea de 5 septembrie anul trecut, Germania și-a deschis granița pentru peste 10.000 de refugiați blocați în Ungaria, iar, în următoarele săptămâni, mai multe mii de refugiați au venit în Germania, reamintește Spiegel Online. 

De asemenea, Merkel a menționat actele teroriste de la Nisa, Franța, Orlando, SUA, și, cel mai recent, uciderea de către islamiști a unui preot catolic francez. Scopul teroriștilor este, a avertizat Merkel, "să distrugă modul nostru de viață”: "Ei seamănă ură și teamă între culturi și între religii", a mai spus cancelarul german.

Plan în nouă puncte pentru mai multă securitate

În cadrul conferinței, Angela Merkel a prezentat un plan în nouă puncte care ar trebui să ducă la o creștere a securității în Germania.

Ea a precizat că va crește numărul de angajați ai instituțiilor cu atribuții în materie de securitate. Totodată, va fi creată o nouă agenții de informații.

În același timp, trebuie consolidată cooperarea cu agențiile de informații din alte state. 

Un alt punct se referă la crearea unei baze de date privind intrările și ieșirile de pe teritoriul Germaniei.

De asemenea, planul prevede facilitarea expulzării solicitanților de azil respinși, un "sistem de avertizare timpurie" privind radicalizarea în rândul refugiaților și intervenția armatei în interiorul țării în cazul atacurilor teroriste majore.

Cancelarul a reluat o formulă folosită anul trecut: "Vom reuși”, referindu-se la capacitatea Germaniei de a face față numărului mare de refugiați.

Ea a respins apelurile de a renunța la politica sa privind primirea de refugiați, admițând însă că jihadiștii au ajuns în Europa.

"Principiul fundamental potrivit căruia o țară ca Germania nu poate renunța la responsabilitatea sa umanitară, ci dimpotrivă, trebuie să și-o asume, rămâne valabil", a susținut cancelarul Merkel. 

Bavaria: Mai multe forțe de poliție reguli mai stricte privind migrația

Un pachet de măsuri a anunțat și premierul Bavariei, Horst Seehofer (CSU). Principalele puncte ale pachetului aprobat de Cabinet se referă la mai multe forțe de poliție și la legi mai aspre privind migrația.

Numărul polițiștilor va crește cu 2.000 până în 2020, iar cel al angajaților din justiție cu circa 270. De asemenea, se va mări numărul voluntarilor din Bürgerwehr, de la 760 la 1.500.

Totodată, forțele de ordine vor primi echipamente. Supravegherea video în stații, în trenuri și în locuri publice urmează să fie extinsă.

Ministrul bavarez de Interne, Joachim Herrmann, a reiterat necesitatea unor reglementări mai dure privind imigrația mai dură și a cerut o schimbare a Legii fundamentale astfel încât Bundeswehr-ul să poată participa la misiuni de combatere a terorismului pe plan intern.

În plus, Bavaria vrea să pună în aplicare o deportare mai ușoară a străinilor care comit infracțiuni. Aceștia ar trebui să fie deportați, chiar dacă ei provin din zone unde au loc conflicte, a susținut Herrmann.