Angela Merkel și Sebastian Kurz au vrut să transmită un mesaj de unitate, dar cei doi oficiali nu au fost de acord cu privire la probleme cruciale ale Uniunii Europene.

Cancelarul austriac, Sebastian Kurz, a avut luni la Berlin o întrevedere cu omologul german, Angela Merkel. Deși impresia a fost de armonie, cei doi au avut poziții diferite pe teme precum bugetul și Misiunea Sofia, scrie EurActiv Germania.

Merkel și Kurz au făcut glume și au evidențiat relația lor apropiată, cancelarul austriac subliniind faptul că Germania e de departe cel mai important partener comercial al Austriei. 

Totuși, în ceea ce privește afacerile europene, cei doi au fost în dezacord pe anumite teme. Astfel, Merkel și Kurz au fost de acord că actuala propunere privind bugetul UE e prea costisitoare pentru contribuabili, dar cancelarul german a arătat mai multă disponibilitate pentru un compromis. 

Comisia Europeană a propus ca fiecare stat membru să contribuie la bugetul UE cu 1,11% din PIB. Pentru Austria, tot ce e peste 1% e "inacceptabil”, a declarat Sebastian Kurz într-un interviu recent. Viena se va opune prin veto unei creșteri a contribuției peste 1%, a mai spus el, adăugând că are sprijinul și altor contributori neți la buget, inclusiv Germania.

Întrebată dacă Germania se va opune cotei de 1,11%, Angela Merkel a declarat că ”va depinde foarte mult pe ce vor fi cheltuiți banii”, referindu-se la sprijinul UE pentru cercetare și pentru regiunile mai puțin dezvoltate din estul Germaniei. 

Un alt cartof fierbinte asupra căruia cei doi au opinii divergente este migrația și Operațiunea Sofia, o misiune navală a UE Marea Mediterană în vederea combaterii traficului ilegal cu refugiați din Libia.

După o reuniune a miniștrilor de externe din UE, șeful diplomației europene, Josep Borrell, a propus o extindere a misiunii pentru a monitoriza respectarea embargoului asupra armelor din Libia, convenit recent la Berlin. În timp ce Germania a sprijinit propunerea lui Borrell, Austria s-a opus, Kurz explicând că navele europene ar putea să fie văzute în curând de către aceștia drept un ”bilet către Europa”. Merkel i-a replicat că e mai bine ca misiunea UE să salveze oameni, decât nave ale unor organizații non-guvernamentale independente.

Opiniile au fost diferite și în privința taxei pe tranzacțiile financiare. 

Cu toate acestea, comunicatul Guvernului de la Berlin privind reuniunea se intitulează ”Împreună pentru Europa”.