Consiliul Afaceri Externe (CAE) se reunește luni, la Bruxelles, principalele teme de discuție fiind procesul de pace din Orientul Mijlociu, Libia și relațiile cu țările din Africa, zona Caraibilor și Pacific.

UPDATE

Potrivit unui comunicat MAE, miniștrii de Externe au avut un schimb extins de opinii pe marginea Procesului de Pace din Orientul Mijlociu, inclusiv din perspectiva evoluțiilor recente, reieșind nevoia continuării implicării active a UE în sprijinul Procesului de Pace, în cooperare cu partenerii internaționali din Cvartet și statele arabe din regiune.

”Ministrul de Externe român, Teodor Meleșcanu, a subliniat necesitatea rezolvării juste și durabile a conflictului israeliano-palestinian. Implementarea soluției celor două state, Israel și Palestina, care să coexiste în pace și securitate, este  unica variantă viabilă, capabilă să garanteze îndeplinirea aspirațiilor părților. În context, a reluat apelul pentru deblocarea Procesului de Pace și reluarea dialogului direct între părți”, se arată în comunicat.

În cadrul discuției cu liderul Autorității Palestiniene, miniștrii europeni au evaluat ultimele evoluții din teren și modalitățile prin care UE și statele membre pot sprijini de o ”manieră constructivă” relansarea negocierilor între părți.

+++

Președintele Autorității Naționale Palestiniene a lansat un apel către cele 28 de țări membre ale Uniunii Europene, îndemnându-le să recunoască ''rapid'' Palestina ca stat independent, apreciind că aceasta nu vine în ''contradicție'' cu ''reluarea negocierilor'' de pace cu Israelul, relatează AFP, preluată de Agerpres.

''Noi considerăm într-adevăr Uniunea Europeană drept un adevărat partener și prieten și din acest motiv cerem țărilor membre să recunoască rapid statul Palestina'', a declarat Abbas, care a venit la Bruxelles să caute sprijin din partea europenilor după ce președintele american Donald Trump a recunoscut Ierusalimul drept capitală a Israelului.

+++ 

Ministrul palestinian de Externe, Riad al-Malki, a declarat pentru AFP că Mahmoud Abbas va cere UE să recunoască statul palestinian. 

+++

Consiliul va trece în revistă situația din Libia, în urma reuniunii grupului operativ comun în materie de migrație cu Uniunea Africană și cu ONU din 14 decembrie 2017, pe baza acestor discuții urmând să fie pregătită cea de a 4-a reuniune a Cvartetului de la sfârșitul lunii ianuarie. 

Totodată, miniștrii de externe vor discuta despre viitorul parteneriatului UE cu statele din Africa, zona Caraibilor și Pacific, potrivit unui comunicat oficial. Actualul acord de parteneriat, cunoscut sub denumirea de Acordul de la Cotonou, va expira în 2020.


Oficialii vor avea un schimb de opinii în privința ultimelor evoluții din Orientul Mijlociu. În marja reuniunii Consiliului, miniștrii de externe din UE și Înaltul Reprezentant vor participa la un prânz informal cu președintele Mahmoud Abbas, președintele Autorității Palestiniene. Ei vor discuta despre procesul de pace, relațiile bilaterale și evoluțiile regionale.

Potrivit MAE, în marja CAE, va fi organizat și un mic-dejun de lucru cu Werner Hoyer, președintele Băncii Europene de Investiții. La CAE participă și ministrul român de Externe, Teodor Meleșcanu.