Ministrul de externe britanic Boris Johnson a afirmat vineri că este extrem de probabil ca însuși președintele rus Vladimir Putin să fi luat decizia folosirii agentului neurotoxic de uz militar pentru otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal.

„Nu avem nimic contra rușilor înșiși. Nu va exista nicio rusofobie drept rezultat a ceea ce se întâmplă acum”, a spus Johnson, relatează Reuters, citată de Agerpres.

„Cearta noastră este cu Kremlinul lui Putin și are de-a face cu decizia lui - noi considerăm că există o probabilitate covârșitoare să fi fost decizia sa - de a direcționa folosirea unui agent neurotoxic pe străzile din Regatul Unit, pe străzile din Europa, pentru prima dată după Al Doilea Război Mondial”, a precizat șeful diplomației britanice.

Serghei Skripal, fost colonel GRU (Serviciul de informații al armatei ruse), și fiica sa Iulia, au fost găsiți la 4 martie în stare de inconștiență pe o bancă din apropierea unui centru comercial din orașul Salisbury, în sud-vestul Angliei. Londra susține că cei doi au fost otrăviți cu un agent neurotoxic de uz militar de fabricație rusă.

Premierul britanic Theresa May a anunțat miercuri că Londra va expulza 23 de diplomați ruși și că suspendă relațiile bilaterale cu Rusia, considerând că Moscova este 'vinovată' de otrăvirea fostului agent dublu rus Serghei Skripal la Salisbury.

Kremlinul a promis joi un răspuns rapid după decizia 'absolut iresponsabilă' a Londrei. Acuzând autoritățile britanice că doresc să 'intensifice retorica antirusă în mod conștient și arogant până la isterie', Lavrov a reiterat că 'Rusia rămâne deschisă dialogului', dar a negat implicarea în acest caz.