Eurodeputatul Siegfried Mureșan avertizează că situația actuală din România și criza politică declanșată de PSD pune în pericol "relocarea, după Brexit, a Agenției Europene a Medicamentului din Marea Britanie în țara noastră".

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) se pregătește să plece din Londra, după votul britanicilor în favoarea ieșirii din Uniunea Europeană, iar România se află printre țările care încearcă să obțină relocarea pe teritoriul său.

Mai mult, MAE a anunțat, luni, că la reuniunea săptămânală a Grupului de lucru interministerial privind Brexit, a fost prezentat mandatul României pentru discuțiile tehnice care vor avea loc și au fost discutate aspecte referitoare la stadiul pregătirilor interne pentru întocmirea dosarului și depunerea candidaturii pentru relocarea Agenției, "insistându-se asupra necesității ca eforturile să fie concentrate pe identificarea clădirii, elaborarea strategiei de promovare și finalizarea dosarului de candidatură".

Până pe 15 iulie, dosarul de candidatură și de promovare a candidaturii României privind găzduirea acestei agenții trebuie să fie finalizat.

Însă, spune eurodeputatul Siegfried Mureșan, "acest obiectiv important stabilit de România" este pus în pericol de criza politică declanșată de PSD.

"Am pornit deja cu stângul în bătălia noastră cu celelalte state care doresc relocarea Agenției pe teritoriul lor. Negocierile oficiale privind relocarea agențiilor de pe teritoriul Marii Britanii vor începe la Bruxelles încă de săptămâna aceasta, în cadrul Consiliului Afaceri Generale de astăzi, 20 iunie, și al Consiliului European din 22 - 23 iunie, iar mandatul de negociere al României a fost discutat ieri la Guvern de ministrul demisionar al Afacerilor Externe, Ana Birchall", reamintește Mureșan. 

Eurodeputatul consideră că un mandat negociat de un ministru demisionar cu două zile înainte de o moțiune de cenzură nu poate avea legitimitate în fața celorlalți înalți oficiali europeni.Agenția Europeană a Medicamentului este râvnită de toate statele membre ale Uniunii Europene, dar mai ales de cele care nu dețin încă nicio agenție europeană pe teritoriul lor, Bulgaria, Croația, Cipru, România și Slovacia.

"Statul care va reuși să obțină găzduirea acestei Agenții va înregistra, deopotrivă, o reușită diplomatică și una economică deoarece, pe lângă cele peste 600 sute de locuri de muncă pe care le reprezintă aparatul de lucru al Agenției Europene a Medicamentului, orașul care o va găzdui va deveni o destinație constantă a tuturor companiilor multinaționale din industria europeană a medicamentelor, dar și a instituțiilor internaționale de profil", potrivit eurodeputatului.

 

Însă, "în loc să folosească toate atuurile pe care țara noastră le are și să întărească poziția noastră în negocieri, PSD o șubrezește inutil și arătă zilele acestea că și o coaliție de guvernare cu o majoritate solidă este instabilă în fața unor interese meschine și personale ale unor lideri politici care nu au nimic de-a face cu interesul țării pe care o conduc", mai spune acesta.

"Nu poți să negociezi serios, la Bruxelles, pentru mutarea Agenției Europene a Medicamentului în România când pleci din start cu un mare handicap pe care contracandidații tăi nu-l au, imposibilitatea de a asigura stabilitatea politică și predictibilitatea minimă necesară pentru o bună relație cu partenerii europeni și cu mediul de afaceri", conchide Mureșan.