NATO va înființa patru noi grupuri de luptă în România, Bulgaria, Ungaria și Slovacia, a declarat secretarul general al alianței, Jens Stoltenberg, potrivit G4Media.

Despre înființarea unui grup de luptă în România, condus de Franța, se vorbește de mai mult timp, dar o decizie încă nu a fost adoptată. Nu este clar, pentru moment, dacă în cazul României este vorba despre grupul de luptă agreat în urmă cu o lună sau e vorba despre un al doilea grup de luptă, comentează G4Media.

„Liderii NATO vor decide la summitul lor mâine (joi - n.r.) să consolideze poziția de apărare cu patru noi grupuri de luptă în Bulgaria, în România, în Ungaria și în Slovacia, aducând la opt grupările tactice desfășurate de la Marea Baltică la Marea Neagră”, a declarat Stoltenberg într-o conferință de presă la sediul Alianței de la Bruxelles.

Șefii de stat și de guvern din țările NATO se reunesc joi la Bruxelles, într-un summit extraordinar, convocat ca urmare a agresiunii militare ilegale a Rusiei împotriva Ucrainei.

În prezent, NATO are patru grupuri de luptă în estul Europei (în Estonia, Letonia, Lituania și Polonia), care reunesc în total peste 4.700 de militari.

„Trebuie să facem tot posibilul ca războiul să nu escaladeze dincolo de granițele Ucrainei”, a punctat Jens Stoltenberg, adăugând însă că se așteaptă ca liderii NATO să majoreze semnificativ prezența în țările din Est cu trupe pe uscat, pe mare și în spațiul aerian.

„Ne confruntăm cu o nouă realitate pentru securitatea noastră, așa că trebuie să ne resetăm poziția de apărare și descurajare pe termen mai lung”, a menționat Jens Stoltenberg.

Secretarul general al Alianței Nord-Atlantice a calificat Belarusul drept „complice” la invazia militară rusă din Ucraina încă dinainte ca aceasta să fie lansată, întrucât a permis ca teritoriul său să fie utilizat pentru concentrarea de trupe, și continuă să permită invazia.

De asemenea, Belarusul a permis ca aerodromurile sale militare să fie folosite de forțele ruse pentru a lansa atacuri asupra orașelor și civililor ucraineni.

În aceeași conferință de presă, Stoltenberg a accentuat că țările occidentale sunt îngrijorate că Beijingul ar putea oferi sprijin material Rusiei în războiul acesteia contra Ucrainei, scrie Agerpres.

„China a furnizat Rusiei sprijin politic, inclusiv prin răspândirea de minciuni și dezinformări flagrante, iar aliații sunt îngrijorați că Beijingul ar putea furniza sprijin material pentru invazia rusă”, a explicat secretarul general al NATO.

În această privință, el a precizat că liderii statelor NATO vor „cere Chinei să își respecte responsabilitățile în calitate de membru al Consiliului de Securitate al ONU, să se abțină de la susținerea eforturilor Rusiei pentru război și să se alăture restului lumii în a cere încheierea pașnică imediată a acestui război”.