Discuțiile dintre Uniunea Europeană și Marea Britanie continuă, dar negociatorii sunt sceptici că un acord ar putea fi atins în timp util pentru a fi aprobat de Consiliul European de la sfârșitul săptămânii.

Cele mai recente propuneri prezentate de Londra cu privire la Brexit nu sunt suficient de bune, le-a spus marți negociatorul-șef al Uniunii Europene, Michel Barnier, miniștrilor reuniți în Consiliul Afaceri Generale al UE (CAG, art 50) de la Luxemburg, potrivit unor surse diplomatice, transmite Agerpres.

Barnier a spus, de altfel, și public că este nevoie de un text juridic care să transpună propunerile părții britanice, pentru a putea recomanda Consiliului European un acord.

„Discuțiile au fost intense în timpul weekendului și ieri (luni) și, chiar dacă va fi din ce în ce mai dificil, un acord este încă posibil în această săptămână. Evident, orice acord trebuie să funcționeze pentru toți - întregul Regat Unit și întreaga Uniune Europeană. Permiteți-mi să adaug că este momentul potrivit pentru a transforma bunele intenții într-un text juridic”, le-a spus negociatorul UE jurnaliștilor înainte de reuniunea CAG.

Liderii de stat și de guvern ai UE se reunesc în 17-18 octombrie la un summit programat, iar guvernul britanic speră ca acest Consiliu European să aprobe un acord între UE și Marea Britanie ce ar fi permis ieșirea Regatului Unit din UE pe 31 octombrie.

În mediile europene însă, se vorbește deja de o reuniune suplimentară a Consiliului European pentru a aproba acest acord, dacă negociatorii celor două părți ajung la o înțelegere, sau chiar de o nouă prelungire a termenului Brexit. O prelungire însă trebuie cerută de autoritățile de la Londra, și aprobată de Consiliul European, iar premierul britanic Boris Johnson nu agreează ideea unei noi amânări.

Un diplomat citat de Reuters a menționat că nu există un termen limită oficial, dar că Barnier le-a spus participanților la CAG că are nevoie de un text juridic până la finalul zilei pentru a putea să le transmită miercuri ambasadorilor statelor membre pe lângă UE (COREPER) că recomandarea sa este ca liderii Celor 27 să aprobe la summit un acord.

„Obiectivul UE rămâne finalizarea negocierilor și prezentarea unui text juridic consolidat în cadrul reuniunii Consiliului European art.50 din 17 octombrie 2019. În ciuda timpului scurt rămas pentru negocieri, este încă posibilă ajungerea la un acord care să permită retragerea ordonată a Marii Britanii din UE”, a comunicat și Ministerul român al Afacerilor Externe, după ședința Consiliului UE.

De cealaltă parte, un reprezentant al guvernului britanic a spus că Boris Johnson a amânat o întrunire a cabinetului în care urma să dea detalii despre discuțiile cu UE pentru a mai da timp echipei de negociatori aflate la Bruxelles, urmând ca acesta să le prezinte miniștrilor o analiză mai amănunțită miercuri.

În lipsa unui acord între Londra și UE până la 19 octombrie, o lege votată în septembrie de Parlamentul britanic îl obligă pe premierul Boris Johnson să solicite o amânare de trei luni a Brexit.

Londra și Bruxellesul nu reușesc să ajungă la un consens în special asupra modalității concrete de a se evita, după Brexit, o revenire la o frontieră fizică între provincia Irlanda de Nord (ce face parte din Regatul Unit) și Republica Irlanda, care va rămâne membră a UE.

Consiliul European va analiza la sfârșitul săptămânii opțiunile posibile cu privire la pașii viitori. Potrivit lui Michel Barnier, propunerile părții britanice pentru a înlocui mecanismul backstop prezintă o serie de elemente problematice în ceea ce privește aspectele vamale și lipsa caracterului operațional imediat al soluțiilor pentru frontiera irlandeză. „Michel Barnier a arătat că discuțiile s-au desfășurat într-o manieră constructivă, fiind înregistrate o serie de dezvoltări pozitive care ar putea eventual permite finalizarea textului juridic până la reuniunea Consiliului European art.50”, a mai precizat MAE.