Fostul președinte francez este în arestul poliției din Nanterre, lângă Paris, într-un deschis dosar în urmă cu cinci ani privind finanțarea campaniei prezidențiale pe care a câștigat-o în 2007.

Potrivit cotidianului francez Le Monde, este pentru prima dată când fostul șef al statului este audiat de la deschiderea unei anchete judiciare în acest dosar, în aprilie 2013.

Sarkozy poate fi reținut pentru cel mult 48 de ore și ar putea fi prezentat judecătorilor care vor decide plasarea sau nu în arest preventiv, transmite Agerpres.

De la publicarea, în mai 2012 pe site-ul Mediapart, a unui document libian care evoca finanțarea campanie lui Nicolas Sarkozy de către regimul din Libia al lui Muammar Ghadafi, investigațiile magistraților au avansat considerabil, amplificând suspiciunile legate de finanțarea campaniei electorale din 2007 a fostului președinte francez.

În noiembrie 2016, în pline alegeri primare ale partidului Republicanii, intermediarul Ziad Takieddine a afirmat că transportase suma de 5 milioane de euro cash de la Tripoli la Paris, la finalul lui 2006 și începutul lui 2007, înainte de a preda banii lui Claude Guéant, care ulterior au ajuns la Nicolas Sarkozy, pe atunci ministru de interne.

Până în prezent, Sarkozy a respins toate acuzațiile de finanțare ilicită a campaniei sale electorale pentru alegerile prezidențiale din 2007.