Expertiza României în domeniul concurenței, la 10 ani de la aderarea la UE și la 20 de ani de la crearea Consiliului Concurenței, reprezintă un ghid de bune practici pentru țările din Parteneriatul Estic, spune europarlamentarul Norica Nicolai.

De asemenea, este și o dovadă că țara noastră a implementat politicile UE din acest domeniu într-un mod onest și profesionist, ceea ce îi conferă o imagine extrem de pozitivă în relația cu partenerii europeni, potrivit unui comunicat transmis de Nicolai.

Aceasta a fost una dintre principalele teme dezbătute în cadrul conferinței ”20 de ani de competiție în România”, organizată săptămână trecută de Norica Nicolai (MEP, ALDE), în parteneriat cu Consiliului Concurenței și Reprezentanței Permanente a României pe lângă UE.

”Am ales să celebrăm 10 ani de aderare a României la UE prin aducerea la Bruxelles a unui exemplu de bune practici. Consiliul Concurenței român este o instituție ce merită felicitată, pentru că noi, europarlamentarii, am avut mereu în această instituție un sprijin și o soluție când ea nu a fost la noi. Politica de competitivitate este una dintre politicile de forță ale UE, o politică delicată și complexă”, a declarat Norica Nicolai la deschiderea dezbaterii.

”În acești 10 ani, Consiliul Concurenței din România a sprijinit adoptarea, implementarea și a asigurat respectarea legislației UE și a fost unul dintre gardienii principali ai directivelor și regulamentelor ce au fost implementate în România, ceea ce consider că este un merit al președintelui Bogdan Chirițoiu și a echipei sale. Viziunea și spiritul european pe care instituția le-a dezvoltat au fost în opinia mea cruciale pentru parcursul nostru european, dar și pentru susținerea și dezvoltarea Parteneriatului Estic, un forum de cooperare în care Uniunea Europeană investește extrem de multă energie”, a subliniat europarlamentarul

Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Grupului ALDE din Parlamentul European și a avut ca invitați speciali pe ambasadoarea României pe lângă UE Luminița Odobescu, pe eurodeputatul PSD Sorin Moisă, reprezentanți ai Comisiei Europene, ai conducerii Consiliului Concurenței din România dar și ai instituțiilor echivalente din Moldova, Serbia și Ucraina.

Aceștia au recunoscut meritele României în aplicarea legislației privind competiția și faptul că țara noastră exportă expertiză în acest domeniu, devenind astfel și un susținător al statelor în curs de aderare la UE.

Bilanțul Consiliului Concurenței pe 2016


În 2016, Consiliul Concurenței aplicat amenzi de 68.438.985,74 lei (15,20 milioane euro). Numărul deciziilor privind notificări de concentrări economice a fost de 59, în creștere cu 59% față de anul 2015.

Au fost declanșate 12 investigații privind posibile încălcări ale Legii concurenței, cu una mai puțin față de 2015 și cu 3 mai multe comparativ cu 2014.

Consiliul Concurenței a finalizat 25 investigații de încălcare a Legii concurenței, față de 21 în anul 2015; au fost finalizate 5 anchete sectoriale (comparativ cu 1 în 2015), în domenii ce au vizat: piața serviciilor furnizate de practicienii în insolvență, energie electrică, servicii de salubrizare la nivel național, asigurări auto, NetCity; au fost organizate 13 acțiuni de inspecție inopinată la 68 de sedii și puncte de lucru.

În total, Consiliul Concurenței a avut calitate procesuală în 189 de dosare, în scădere cu 4,5% fată de 2015.

Bilanțul complet pe 2016.