Șeful Legislativului de la Chișinău, Andrian Candu, a anunțat recent că Republica Moldova ar putea depune cerere de aderare la UE până la alegerile parlamentare din 2018.

Mai mulți oficiali europeni au sfătuit autoritățile moldovene să nu se grăbească să scrie cererea, ci să se concentreze asupra implementării reformelor. Iar analiștii politici locali presupun că, prin scrierea cererii de aderare la UE, puterea oligarhică detestată pentru corupție pur și simplu vrea ”să încalece” segmentul de electorat cu viziuni pro-europene în perspectiva viitoarelor alegeri.

În legătură cu evoluțiile politice de la Chișinău, Report.md i-a solicitat un interviu vicepreședintei grupului Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE) din Parlamentul European, Norica Nicolai.

Report.md: Cu siguranță ați auzit declarația președintelui Parlamentului de la Chișinău privind intenția de a depune cerere de aderare la UE. Din punctul dumneavoastră de vedere, este Republica Moldova pregătită pentru acest pas?

Norica Nicolai: Dacă autoritățile de la Chișinău sunt suficient de ambițioase și au evaluat foarte bine situația țării - un astfel de gest se poate transforma într-o situație fericită: Moldova ar putea deveni stat candidat la Uniunea Europeană. Evaluarea situației țării, a nivelului reformelor, a nivelului de pregătire a țării pentru oferirea unui astfel de statut depinde de autoritățile de la Chișinău. Dar toate aceste lucruri vor fi dublate de o evaluare politică din partea Uniunii Europene. Nu aș putea spune acum dacă UE ar saluta sau nu o astfel de decizie, dar sper ca finalitatea să fie una pozitivă. Nu trebuie să uităm, însă, de cele două variabile la care m-am referit mai sus, care, deocamdată, sunt la nivelul de incertitudine.

Report.md: Bruxellesul cere reforme de la autoritățile moldovene. Chișinăul raportează că reformele curg gârlă. Totuși, populația nu simte efectul acestor reforme și devine din ce în ce mai săracă. De ce se întâmplă asta?

Norica Nicolai: Reformele pe care Moldova le-a demarat sunt reforme care au nevoie de o anumită perioadă pentru ca efectul lor să fie resimțit de populație. Implementarea lor, pe termen scurt, poate crea probleme, disfuncționalități. Dar nu cred că este o discrepanță între ceea ce dorește Uniunea Europeană, care discută despre rezultate, și ceea ce se întâmplă în Republica Moldova. Nu trebuie uitat că UE nu decide modul în care reformele sunt implementate. Aceasta este sarcina autorităților de la Chișinău. Sigur, modificările operate la legislație, modificarea mecanismului de funcționare a unor instituții sunt decizii firești și ele pot fi percepute diferit de către populație - în funcție beneficiul pe care îl pot produce.

Report.md: La ce rămânem, totuși, codași când vorbim de reforme?

Norica Nicolai: Nu aș vrea să folosesc cuvântul ”codași” în ceea ce privește reformele din Republica Moldova. Sunt anumite reforme în domeniul economic, fiscal, în domeniul regimului bancar sau cel al justiției care cu siguranță trenează. Dar nu sunteți într-o competiție pentru reforme, ci sunteți în situația de a face reforme care să vă stabilizeze țara și să-i creeze șansa unor performanțe din mai multe puncte de vedere. Iar pentru aceasta e nevoie de timp.

Citiți continuarea pe Report.md.