Vladimir Zelenski a fost învestit luni președinte al Ucrainei și, chiar la finalul discursului pe care l-a rostit la ceremonie, a anunțat că va dizolva Rada Supremă (Parlamentul) și va dispune organizarea alegerilor anticipate, scrie Report.md.

De asemenea, Zelenski a cerut anularea imunității deputaților, demisia procurorului general, demisia ministrului apărării și le-a dat pentru asta deputaților două luni. „Faceți asta și puneți-vă medalii! După asta vor veni și alegeri parlamentare anticipate, pentru că eu voi dizolva Rada Supremă”, a menționat Zelenski în Parlamentul de la Kiev.

El a formulat critici dure și la adresa Guvernului: „Permiteți-mi să citez un actor american care a devenit un mare președinte american (n.r. - Ronald Reagan): „Guvernul nu ne rezolvă problemele! Guvernul este problema noastră!”. Alegerea mea (cu 73,22% din voturi în turul al doilea - n.n.) demonstrează că cetățenii sunt obosiți de politicieni cu experiență sistemică și umflată care, în 28 de ani, au creat o țară de oportunități - oportunități de mită, fluxuri...”

Potrivit noului președinte ucrainean, visul comun al ucrainenilor este calea spre Europa, iar durerea lor comună - războiul din Donbas.

În context, el a menționat că Ucraina este pregătită să reînceapă dialogul cu Rusia, doar cu o condiție - eliberarea tuturor prizonierilor de război: „Fiecare dintre noi a murit la Donbas. Primul lucru pe care îl avem de făcut e stoparea conflictului. M-au întrebat la ce voi fi gata pentru oprirea focului? Pentru ca eroii noștri să nu moară sunt gata la orice. Sunt gata să-mi pierd și postul în schimbul păcii, dar fără să pierdem din teritoriul nostru. Niciodată! Istoria nu e dreaptă. E adevărat. Nu noi am început acest război, dar noi trebuie să-l oprim și noi suntem gata la un dialog. Iar acest dialog trebuie început cu eliberarea tuturor prizonierilor ucraineni. Și Crimeea, și Donbas e pământ ucrainean. Noi am pierdut nu doar teritorii, dar și oameni”, a declarat Vladimir Zelenski.

El le-a cerut funcționarilor să nu atârne prin birouri portrete cu chipul său: „Președintele nu e o icoană. Nu e un portret. Afișați acolo portretele copiilor voștri și la fiecare decizie gândiți-vă la ei”.