Progresul privind prioritățile UE în primele patru runde de negocieri cu Marea Britanie nu a fost suficient, se arată în propunerea de rezoluție a Parlamentului European care va fi votată săptămâna viitoare.

Consiliul European ar trebui să confirme că nu au fost făcute ”progrese suficiente” privind cele trei obiective principale ale UE - asigurarea drepturilor cetățenilor UE și britanici, clarificarea angajamentelor financiare ale Marii Britanii și rezolvarea chestiunii frontierei dintre Irlanda și Irlanda de Nord - în cazul în care a cincea rundă de negocieri nu aduce modificări substanțiale privind aceste subiecte, se arată într-o propunere de rezoluție adoptată joi de Conferința Președinților din Parlament (președintele PE și liderii grupurilor politice).

Rezoluția, redactată de Grupul de coordonare pentru Brexit din Parlament, va fi dezbătută și supusă la vot în plenul de la Strasbourg marțea viitoare.

"Salutăm abordarea constructivă a premierului May în discursul recent de la Florența. Protecția drepturilor cetățenilor este prioritatea absolută a Parlamentului European. Acordul de retragere ar trebui să păstreze întreg pachetul de drepturi de care se bucură în prezent cetățenii, așa cum sunt definite de legislația relevantă din UE. Garanții suplimentare că legile UE vor fi respectate până când va avea loc de facto retragerea Marii Britanii sunt, la rândul lor, un element-cheie pentru a asigura încheierea rapidă a primei runde de negocieri", a declarat președintele PE, Antonio Tajani.

La rândul său, coordonatorul PE pentru Brexit, Guy Verhofstadt, a precizat că premierul britanic, Theresa May, "a deschis ușa pentru progres în discursul de la Florența din 22 septembrie", inclusiv în privința rolului Curții Europene de Justiție, dar europenii ar dori să vadă "mai multă claritate" din partea Guvernului britanic.

 

"Încă așteptăm răspunsuri la chestiuni vitale, cum ar fi cum să păstrăm Irlanda de Nord în uniunea vamală sau cum să găsim un aranjament special care să prevină solidificarea frontierei. În ceea ce privește drepturile cetățenilor și aranjamentul financiar, așteptăm răspunsuri concrete la propunerile echipei de negociere UE",

a spus Verhofstadt.

Și negociatorul șef pentru Brexit, Michel Barnier, a apreciat discursul Theresei May, dar a precizat că "suntem încă departe de momentul în care vom putea constata progrese suficiente asupra principiului acestei retrageri ordonate".

În schimb, negociatorul-șef al Marii Britanii pentru Brexit, David Davis, crede că au fost realizate "progrese considerabile" asupra subiectelor care contează.

Totodată, Davis a susținut că Londra ia în considerare reintroducerea controalelor la graniță, pentru unele state membre, fără a face nominalizări.

Cei doi au avut joi o a patra rundă de negocieri privind condițiile divorțului dintre Bruxelles și Londra.