Alexei Navalnîi povestește în carte propria viață, de la ascensiunea ca lider al opoziției până la amenințările asupra vieții lui, scrie The New York Times.

Cartea, denumită "Patriot", a fost scrisă în anii care au precedat moartea sa într-o închisoare rusă.

Ea va fi publicată la editura americană Knopf pe 22 octombrie, cu o primă ediție de jumătate de milion de exemplare și o lansare simultană în mai multe țări.

Navalnîi, care a devenit cunoscut la nivel global ca un critic aprig al președintelui Vladimir Putin, a rezistat încercărilor repetate ale Kremlinului de a-l reduce la tăcere prin violență fizică, arestări și închisoare într-o colonie penală din Arctic, unde a murit în februarie, la vârsta de 47 de ani.

Cartea vine ca o ultimă manifestare de sfidare, a declarat văduva sa, Iulia Navalnaia, și ar putea avea un efect de mobilizare asupra urmașilor săi.

"Această carte este o mărturie nu doar pentru viața lui Aleksei, ci și pentru angajamentul său neclintit în lupta împotriva dictaturii - o luptă pentru care a dat totul, inclusiv viața sa", a spus Navalnaia.

"Prin paginile sale, cititorii îl vor cunoaște pe omul pe care l-am iubit profund - un om de o integritate profundă și curaj neclintit. Împărtășirea poveștii sale nu va face doar să îi onoreze memoria, ci și să-i inspire pe alții să se ridice să apere ceea ce este corect și să nu-și piardă niciodată valorile care contează cu adevărat."

Într-un comunicat de presă, editura Knopf a declarat că memoriul "exprimă convingerea totală a lui Navalnîi că schimbarea nu poate fi împiedicată și va veni".

Navalnîi a scris cartea singur, dictând unele părți, iar Iulia Navalnaia lucrează cu editorul pentru a edita și finaliza manuscrisul, conform unui reprezentant Knopf. Cartea a fost deja tradusă în 11 limbi, a scris Navalnaia pe X. De asemenea, va fi disponibilă și o ediție în limba rusă.

Navalnîi a scris mare parte din memoriu în 2020, în timp ce se afla în Germania și se recupera după otrăvire. În februarie 2021, s-a întors în Rusia, știind că este probabil să fie reținut sau atacat din nou. A fost arestat la aeroport și ulterior acuzat de deturnare de fonduri și fraudă într-un proces pe care observatorii internaționali au concluzionat că a fost, de asemenea, politic. În august 2023, a fost acuzat de "extremism" și condamnat la 19 ani de închisoare. Tratamentul dur în coloniile penale severe ale Rusiei a inclus lipsa de îngrijire medicală și numeroase perioade de izolare.

"Nu vreau să renunț nici la țara mea, nici la convingerile mele", a scris Navalnîi într-o postare pe Facebook în ianuarie, cu puțin timp înainte să moară.