Președintele american Barack Obama călătorește, luni, în Grecia și Germania, într-o vizită oficială finală, ]n care îi revine datorita de a-i liniști pe europenii îngrijorați cu privire la "omul nepotrivit pentru președinție": Donald Trump.

Ironia este crudă: în numele unei tranziții pașnice, președintele american, care a denunțat actele miliardarului republican din timpul recentei campanii prezidențiale și despre care el însuși a avertizat că este nepotrivit pentru președinție trebuie să facă acum tot posibilul pentru a-i liniști pe omologii săi europeni cu privire la viitorul democrației americane sub președintele Trump, scrie EurActiv.com.

"Cred că scopul călătoriei a fost acela de a le oferi tuturor reasigurări pe care le-am făcut în această campanie, că vom ieși bine din ea", a declarat Heather Conley de la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale, din Washington.

"Acum avem doar un scenariu diferit", a spus acesta.

Populistul Donald Trump, a cărui victorie împotriva democratei Hillary Clinton, a surprins, practic, pentru toată lumea, le-a dat ample motive de îngrijorare europenilor.

El a pus la îndoială relevanța unora dintre alianțele supreme ale Americii, începand cu NATO; a pus Acordul de la Paris privind schimbările climatice la îndoială, spunând că încălzirea globală este "o farsă" și a criticat aspru pactul negociat și semnat cu înverșunare între Washington și alte cinci țări cu privire la Iran, pentru a-i stopa programul nuclear.

Atitudinea lui Trump față de președintele rus, Vladimir Putin - pe care mogulul de la New York, l-a desemnat a fi "un lider mai mare decât a fost președintele american" - îngrijorează profund Europa, în special țările mici, cum ar fi națiunile baltice care trăiesc în umbra Rusiei.

Dincolo de numeroasele preocupări privind viitorul politicii externe americane, multe țări ale Uniunii Europene se pregătesc pentru un posibil efect de undă al victoriei republicanilor.

Ei sunt foarte îngrijorați deoarece populistul cu expresii naționaliste pe care Trump l-a expus în America în ceea ce privește imigrația și comerțul ar putea amplifica "curentele politice deja foarte puternice în Europa", a spus Conley.

Mai multe țări europene urmează să aibă alegeri importante

Ea a menționat că mai multe țări europene urmează să aibă alegeri importante, în special cele din Franța, din primăvara viitare.

În prima vizită din Grecia, care va avea loc marți, președintele american Barack Obama, urmează să se întâlnească cu președintele Prokopis Pavlopoulos și prim-ministru Alexis Tsipras.

Este de așteptat ca Obama să mulțumescă guvenului grec și oamenilor pentru "generozitatea remarcabila" pe care au arătat-o cu privire la miii de imigranți care s-au strâns în țară din Africa și din Orientul Mijlociu.

Rădăcinile populismului

În timpul unei zile încărcate de simbolism, miercuri, Obama va vizita Parthenonul din Atena, apoi va susține un discurs - cu siguranță cu o rezonanță considerabilă, cu privire la recentele alegeri din SUA și la provocările globalizării.

Consilierii săi, axați pe rezultatele acestelor alegeri, dar și pe votul cu privire la Brexit, au afirmat că președintele SUA va oferi gândurile sale cu privire la motivele pentru care atât de mulți oameni din lume simt "că deciziile sunt luate dincolo de puterea lor de a le controla".

Pezent la summitul Națiunilor Unite din septembrie, într-un moment al campaniei prezidențiale din SUA în care o victorie a lui Trump părea ceva imposibil, Obama a făcut apel la omologii să lupte împotriva frustrărilor în creștere care alimentează mișcările populiste.

El i-a avertizat să nu cedeze împotriva unui "capitalism fără suflet, de care beneficiază doar puțini".

"La douăzeci și cinci de ani după Războiul Rece, lumea este mai puțin violentă și mai prosperă și totuși există o incertitudine și ceartă", a spus Obama.

"Acesta este paradoxul care definește lumea noastră de astăzi", a spus el, subliniind faptul că o lume în care un procent din oameni controlează la fel de mult ca și celelalte 99% nu poate fi stabilă.

Aflat la a șasea vizită în Germania de când este președintele Statele Unite, Obama se va întâlni din nou cu cancelarul Angela Merkel, mult timp unul dintre cei mai apropiați parteneri străini ai săi, potrivit consilierului pe probleme de securitate națională a SUA, Ben Rhodes.

La a doua zi după alegerea în funcția de președinte, Merkel i-a reamintit cu subînțeles lui Trump criterii care au legat mult timp cele două țări și le-au
ținut în strânsă cooperare: "democrație, libertate, precum și respectarea statului de drept și demnitatea fiecărei persoane, indiferent de originea lor, culoarea pielii, crez, sex, orientare sexuală sau opinii politice".

Obama se va întâlni, de asemenea, în Germania, cu președintele francez Francois Hollande - care a spus odată că "excesele" lui Trump i-a facut pe oameni să "vrea să râgâie" - cu primul-ministru britanic Theresa May și cu prim-ministrul italian Matteo Renzi.

Liderii au de gând să discute despre criza din Siria și Ucraina, precum și despre lupta împotriva grupării jidahiste Statul Islamic.

Președintele american își va încheia călătoria cu o oprire în Peru, pentru un summit al Forumului de Cooperare Economică Asia-Pacific (APEC). Printre liderii cu care Barack Obama este așteptat să se întâlnească este președintele Chinei, Xi Jinping.