UE ar putea oferi Londrei un nou instrument de tip "frână de urgență" pentru reducerea numărului de europeni stabiliți în Marea Britanie, au declarat pentru Reuters surse apropiate negocierilor.Românii care lucrează deja în Albion nu vor fi afectați.

Propunerea ar oferi oricărui stat membru dreptul de a suspenda beneficiile sociale pentru noii veniți din UE pe o perioadă de până la patru ani. Pentru a primi acordul UE în acest sens, statul membru în cauză va trebui să demonstreze că sistemul său de asistență socială este supus unei presiuni excesive.

Aceasta a fost una dintre principalele solicitări ale premierului britanic, David Cameron, dar și una dintre cele mai controversate. Mulți lideri UE se tem că ar putea fi încălcate drepturile cetățenilor europeni prevăzute în tratatele Uniunii.

Propunerea ar putea fi considerată drept o victorie a premierului britanic în fața Bruxellesului și i-ar putea oferi un motiv pentru a pleda pentru rămânerea Marii Britanii în UE în campania pentru referendum.

Potrivit surselor Reuters, Cameron va trebui însă să-i convingă pe liderii europeni că venirea cetățenilor europeni în Marea Britanie în ultimii 12 ani ar justifica aplicarea "frânei de urgență”. 

Românii care lucrează deja în Marea Britanie n-ar fi afectați

Liderii mai multor state est-europene, ai căror cetățeni au plecat în Marea Britanie pentru a munci, ar urma să sprijine o măsură care ar viza reducerea numărului de europeni ajunși în această țară.

Măsura nu îi va afecta pe românii, polonezii și alți europeni care deja muncesc în Marea Britanie.

Purtătorul de cuvânt al premierului Cameron nu a dorit să comenteze propunerea. Sursele Reuters spun că propunerea nu este definitivă.

David Cameron discută vineri cu președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și cu președintele Consiliului European, Donald Tusk, duminică. În cazul în care discuțiile decurg bine, un draft privind pachetul de reforme ar putea apărea chiar săptămâna viitoare, în vederea unui eventual acord la reuniunea șefilor de stat și de guvern, din 18 și 19 februarie.

Cartonaș roșu împotriva legislației europene

Sursele citate de Reuters susțin că restul pachetului de reforme este aproape gata și totul depinde de discuțiile de vineri și duminică. În eventualitatea unei înțelegeri, Donald Tusk va trimite imediat propunerile de reformă celorlalte 27 de guverne UE pentru a rezolva ultimele dezacorduri în următoarele două săptămâni înainte de summit.

Pachetul include și un mecanism care va permite țărilor care nu au adoptat moneda euro, printre care și Marea Britanie, să pună în discuție decizii ale celor 19 state membre, pe care le-ar putea considera discriminatorii pentru non-membrii zonei euro.

Totuși, Londra nu va primi un drept de veto împotriva deciziilor zonei euro. Marea Britanie a spus că nu dorește un astfel de drept, ci doar să apere interesele City-ului londonez.

De asemenea, în draft se va regăsi "un cartonaș roșu”, care le va permite parlamentelor naționale să blocheze legislația europeană.

Negociatorii susțin că niciuna dintre propunerile din pachetul de reforme nu necesită o modificare imediată a tratatelor europene.