ONU a acordat contracte în valoare de zeci de milioane de dolari pentru persoanele apropiate președintelui sirian Bashar al-Assad, ca parte a unui program de ajutor despre care experții cred că este tot mai mult la mâna guvernului de la Damasc.

Oamenii de afaceri ale căror companii sunt în conformitate cu sancțiunile impuse de SUA și UE au fost plătiți cu sume substanțiale de către Organizația Națiunilor Unite, la fel ca departamentele guvernamentale și organizațiile de caritate - inclusiv una înființată chiar de soția președintelui, Asma al-Assad, și alta de asociatul său cel mai apropiat, Rami Makhlouf, arată o investigație The Guardian.

ONU spune că programul poate funcționa doar cu un număr mic de parteneri, aprobat de către președintele Assad și că se face tot posibilul pentru a se asigura că banii sunt cheltuiți în mod corespunzător.

"Este de o importanță primordială să ajungem la cât mai mulți civili vulnerabili posibil. Alegerile noastre cu privire la Siria sunt limitate de un context extrem de nesigur unde găsirea de companii și parteneri care să își desfășoare activitatea în asediat și zonele greu accesibile este extrem de dificilă", a declarat un purtător de cuvânt ONU.

Cu toate acestea, criticii consideră că misiunea ONU este în pericol de a fi compromisă.

Ei cred că ajutorul este prioritizat în zonele deținute de guvern și susțin că bani ONU contribuie în mod eficient în a sprijini un regim responsabil de moartea a sute de mii de cetățeni.

Surse din interiorul ONU recunosc că misiunea lor din Siria este cel mai scumpă, provocatoare și complexă pe care au avut-o vreodată.

Deciziile discutabile pe care au trebuit să le facă sunt acum expuse pentru prima dată într-o analiză The Guardian făcută pe sute de contracte care ONU le-a acordat, din 2011, când operațiunea a început.

Analiza The Guradian arată că:

  • ONU a plătit mai mult de 13 milioane de dolari Guvernului sirian pentru a stimula agricultura, dar UE a interzis comerțul cu departamentele în cauză, de teama modului în care vor fi utilizați banii.
  • ONU a plătit cel puțin 4 milioane de dolari către furnizorul de combustibil de stat, care este, de asemenea, pe lista de sancțiuni a UE.
  • Organizația Mondială a Sănătății a cheltuit mai mult de 5 milioane de dolari pentru a sprijini Banca Națională de Sânge din Siria - care este controlată de către Departamentul de Apărare al lui Assad. Documentele consultate de The Guardian arată că fondurile cheltuite pentru sânge au venit direct de la donatori care au sancțiuni economice împotriva guvernului sirian, inclusiv Marea Britanie. De asemenea, ele arată că OMS a avut îngrijorări cu privire la faptul că sângele nu ar ajunge la cei care au nevoie și că ar putea să fie direcționat de către armată.
  • Două agenții ONU au încheiat un parteneriat în valoare de 8.5 milioane de dolari cu organzația caritabilă Siria Trust, fondată și condusă de soția președintelui Assad, Asma. Prima doamnă se află pe lista de sancțiuni a UE și cea a SUA.
  • UNICEF a plătit 268 de mii de dolari Asociației Al-Bustan, deținută și condusă de Rami Makhlouf, cel mai bogat om din Siria. El este prieten și văr al lui Assad, iar organizația sa caritabilă a fost legată de mai multe grupuri de miliții pro regimului Assad.
  • Makhlouf conduce rețeaua de telefonie mobilă SyriaTel, pe care ONU a plătit-o, de asemenea, cu cel puțin 700 de mii de dolari în ultimii ani. Makhlouf este pe lista de sancțiuni a UE și a fost descris în cercul diplomatic al SUA ca înfățisarea corupției siriene.
  • Mai multe contracte au fost atribuite de departamentele ONU companiilor conduse de către sau legate de indivizi aflați sub sancțiuni.

Aceste contracte arată modul în care ONU a securizat în liniște afaceri cu persoane și companii care nu sunt acceptate de către Europa și SUA.

Mai mult decât atât, analiza documentelor privind achizițiile ONU arată că agențiile sale au făcut afaceri cu cel puțin încă 258 de companii siriene, plătind sume de la la 30 de mii de dolari până la 54 sau 36 de milioane de dolari. Multe sunt susceptibile de a avea legături cu Assad sau cu cei apropiați lui.

ONU susține că activitatea sa a salvat deja milioane de vieți omenești și argumentează că trebuie să lucreze cu regimul în cazul în care dorește să continue să opereze în Siria.

De asemenea, ONU subliniază faptul că nu trebuie să respecte sancțiunile UE sau SUA. Are nevoie doar să respecte sancțiunile ONU.

Investigația The Guardian, pe larg.