Estimările guvernului arată că Marea Britanie se va confrunta cu o penurie de combustibili, alimente și medicamente, iar porturile vor fi blocate timp de trei luni în cazul unui Brexit fără acord, scrie presa din Regatul Unit.

În plus, există riscul unei frontiere dure la granița dintre Irlanda de Nord (provincie britanică) și Republica Irlanda (parte a UE), iar costurile de asistență socială vor crește, potrivit unui dosar al guvernului de la Londra, dezvăluit de Sunday Times.

„Întocmit în această lună de biroul guvernului sub numele de cod «Operațiunea Yellowhammer» dosarul permite o privire rară în planurile secrete ale guvernului pentru a evita un colaps catastrofal în infrastructura țării”, scrie publicația britanică.

Ziarul scrie că prognoza întocmită de biroul guvernului prezintă cele mai probabile replici seismice ale unui Brexit fără acord, mai degrabă decât scenariul cel mai rău posibil, transmite Agerpres.

Documentele notează că 85% dintre camioanele cale folosesc principalele puncte de trecere ale Canalului Mânecii „ar putea să nu fie pregătite” pentru vămile franceze, ceea ce ar putea însemna aglomerarea porturilor timp de până la trei luni, până când traficul se va ameliora.

Dar guvernul a încercat să minimizeze riscurile prezentate în aceste documente, spunând că au fost transmise presei drept „sperietoare” pentru a stârni teamă.

Totuși, ministrul Michael Gove, responsabil cu organizarea unui eventual Brexit fără acord, a apreciat că dosarul «Operațiunea Yellowhammer», reprezintă doar „cel mai rău scenariu posibil” dacă pe 31 octombrie Regatul Unit se retrage din UE fără un acord.

Documentele descriu scenarii însoțite de măsuri pentru situațiile concrete ce ar putea apărea în cazul unui Brexit fără acord. 

Oficial, guvernul britanic susține că vrea să părăsească UE cu un acord de tranziție, dar Executivul a mai făcut duminică un pas către un Brexit fără acord - dacă UE nu acceptă renegocierea documentului convenit cu fostul premier Theresa May și respins de legislativul britanic -, ministrul pentru Brexit, Steve Barclay, semnând abrogarea Actului privind Legile Comunității Europene din 1972, în baza căruia Regatul Unit a aderat atunci la Comunitatea Economică Europeană. Abrogarea va fi efectivă începând cu 31 octombrie.

În acest context, peste 100 de parlamentari britanici adversari ai Brexit au făcut apel la premierul Boris Johnson să convoace imediat Parlamentul, aflat în prezent în vacanță, pentru a dezbate pe tema ieșirii din Uniunea Europeană.

Vacanța de vară a Parlamentului se încheie oficial pe 3 septembrie, dar acești parlamentari doresc ca premierul să-l recheme pentru ca acesta să activeze în permanență până la 31 octombrie, dată la care Marea Britanie trebuie să părăsească Uniunea Europeană.

„Țara noastră este în pragul unei crize economice în timp ce noi ne îndreptăm spre un Brexit fără acord. Ne aflăm în fața unei urgențe naționale și parlamentul trebuie să fie convocat imediat”, scriu semnatarii scrisorii adresate premierului.

Boris Johnson este hotărât ca Marea Britanie să iasă din UE pe 31 octombrie, indiferent că va reuși sau nu să renegocieze acordul încheiat între fostul premier Theresa May și Bruxelles.

Jeremy Corbyn, lider al Partidului Laburist, principala formațiune de opoziție, vrea să organizeze un vot de neîncredere în guvernul conservatorului Boris Johnson după revenirea parlamentului. Corbyn speră că, dacă va reuși să provoace căderea lui Boris Johnson, va deveni șef al guvernului interimar, iar apoi va încerca să obțină o nouă amânare a datei plecării din UE pentru a evita un Brexit fără acord, urmând să convoace apoi alegeri anticipate.