Iranul a lansat miercuri un atac cu rachete balistice asupra a două baze militare din Irak unde staționează soldați americani, o ripostă după uciderea generalului iranian Qassem Soleimani de către SUA.

UPDATE 

Doborârea din greșeală a avionului ucrainean, recunoscută de Teheran, a reaprins protestele antiguvernamentale din Iran. În înregistrări video postate duminică seară pe rețelele de socializare se aud focuri de armă în apropierea protestelor și se văd bălți de sânge, relatează Reuters. Poliția din Teheran nu a tras în protestatari, iar ofițerii au primit ordin să dea dovadă de reținere, a precizat șeful poliției din capitala Iranului într-o declarație postată pe pagina de internet a televiziunii iraniene de stat, informează Agerpres.

Donald Trump susține că SUA vor impune "imediat" noi sancțiuni împotriva Iranului până când "își va schimba comportamentul" și că va cere NATO să se implice "mult mai mult" în Orientul Mijlociu, relatează agențiile internaționale de presă, preluate de Agerpres.

"Niciun american nu a fost rănit în atacurile de noaptea trecută ale regimului iranian. Nu am suferit pierderi. Toți soldații noștri sunt nevătămați și la bazele noastre militare s-au înregistrat pagube minime", a declarat Trump la Casa Albă.

Trump s-a abținut să facă amenințări directe privind acțiuni militare împotriva Iranului. El le-a cerut marilor puteri, inclusiv Rusiei și Chinei, să renunțe la acordul nuclear din 2015 cu Iranul și să colaboreze pentru încheierea unei noi înțelegeri.

+++

Surse guvernamentale europene și americane citate de Reuters susțin că iranienii ar fi ratat în mod intenționat ținte americane pentru a preveni o escaladare a crizei. 

+++

22 rachete au fost lansate din Iran împotriva bazelor Ain al-Assad și Erbil, aflate la vest de capitala irakiană Bagdad, relatează BBC Online.

SUA au anunțat că nu există victime, în timp ce televiziunea iraniană de stat susține contrariul, afirmând că 80 de ”teroriști” americani au fost uciși. Președintele Donald Trump a scris pe Twitter că totul este în regulă și urmează să susțină o conferință de presă pentru a da detalii despre situația din Orientul Mijlociu.

Atacul a avut loc în jurul orei locale 2:00 (10:30 GMT), la câteva ore după înmormântarea generalului Soleimani. Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a declarat că atacul reprezintă ”o palmă în fața” SUA. "Când e vorba de o confruntare, acțiunile militare de acest fel nu sunt suficiente. Ce e important e faptul că prezența coruptă a SUA (în zonă) trebuie să se încheie”, a spus el. 

Șeful diplomației iraniene, Mohammad Javad Zarif, a afirmat că țara sa nu caută ”escaladarea sau războiul”, ci represalii "proporționale" după uciderea generalului.

Gardienii Revoluției iraniene au sfătuit Washingtonul să-și recheme trupele desfășurate în regiune, amenințând că vor lovi Israelul și alți aliați ai SUA. 

Într-o conferință de presă, secretarul american al apărării, Mark Esper, a reiterat faptul că SUA nu vor părăsi Irakul. 

În schimb, premierul irakian demisionar Adel Abdel Mahdi a confirmat că a primit o scrisoare "foarte clară" din partea comandamentului american care anunța o retragere militară din Irak. Anterior, șeful Statului Major american a recunoscut că scrisoarea e autentică, dar a explicat că ar fi fost vorba doar de un simplu "proiect de scrisoare nesemnat", transmis dintr-o "eroare".