Premierul Ungariei Viktor Orban vine, joi, în România, la Satu-Mare, unde a fost invitat de liderul UDMR, în plin scandal diplomatic, după ce vicepremierul ungar a afirmat că au fost îngăduitori cu românii și niciodată nu au exacerbat lucrurile.

Șeful guvernului de la Budapesta Viktor Orban urmează să ajungă, joi, în România, la Satu-Mare, unde a fost invitat de liderul UDMR, Kelemen Hunor, scrie Digi24.

Premierul ungar vine în România cu trei zile înaintea alegerilor parlamentare, într-un moment politic tensionat, după ce, marți, vicepremierul ungar ce Zsolt Semjen a declarat că Ungaria ar fi trebuit "să dea cu pumnul în masă" mult mai devreme în relația cu România și că întotdeauna partea ungară a fost îngăduitoare cu românii și niciodată nu a exacerbat lucrurile, iar diplomații maghiari au avut interdicție în a participa la ceremoniile de 1 Decembrie.

Ministerul român al Afacerilor Externe a criticat, miercuri, mesajele transmise de mai mulți oficiali ungari despre România și le-a transmis atât ambasadorului Ungariei la București, cât și șefului diplomației de la Budapesta că respectivele declarații nu sunt în spiritul valorilor europene.

"Un astfel de mesaj, astfel de declarații nu sunt (...) în spiritul valorilor europene pe care România le apără. Am transmis foarte clar pe canalele diplomatice părții maghiare, inclusiv prin intermediul ambasadorului Ungariei la București, dar și ministrul afacerilor externe, Lazăr Comănescu, i-a transmis omologului său ungar - în marja reuniunii ministeriale a NATO care are loc zilele acestea la Bruxelles - acest lucru", a declarat purtătorul de cuvânt al MAE, Ionuț Vâlcu, care a apreciat declarațiile împăciuitoare făcute de ministrul ungar al Afacerilor Externe și și-a exprimat speranța că acestea se vor concretiza și în fapte.

"Ați putut vedea cu toții ieri, ministrul de externe ungar a avut niște declarații pe care le-a acordat mass-media din România prin care specifica faptul că România e un partener strategic al Ungariei. Ei bine, sperăm ca declarațiile respective să se concretizeze și să se reflecte și prin fapte", a adăugat Vâlcu.

Acesta a dat a dat asigurări că "România rămâne în continuare angajată să construiască acest parteneriat strategic pe care îl are cu Ungaria".

Pe de altă parte, președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, tot miercuri, la Cluj, că reacțiile oficialilor maghiari de-a lungul timpului cu privire la problemele maghiarilor din România a fost "corectă, de responsabilitate", scrie News.ro.

Hunor a susținut că maghiarii și românii se află "pe baricade diferite" ca urmare a evenimentelor din trecut, însă și el este de părere că România și Ungaria "trebuie să continue să aibă relații bune".

Acesta a spus că l-a invitat pe premierul Ungariei Viktor Orban la Satu-Mare cu câteva înainte de alegeri pentru a lansa un apel către comunitatea maghiară din Romania de a participa în număr cât mai mare la alegerile parlamentare din 11 decembrie.

"Este extrem de oportună invitația și mâine ne vom întâlni la Satu Mare și vom face un apel de mobilizare pentru comunitatea maghiară", a spus Hunor.

"Ungaria a fost îngăduitoare cu românii"

Vicepremierul ungar Zsolt Semjen a afirmat, marți, că Ungaria ar fi trebuit "să dea cu pumnul în masă" mult mai devreme în relația cu România și că întotdeauna partea ungară a fost îngăduitoare cu românii și niciodată nu a exacerbat lucrurile.

"Dacă e să ne punem întrebarea dacă diplomația ungară are vreo responsabilitate în deteriorarea relațiilor româno-ungare, trebuie să spun cu conștiința curată că nu are. Întodeauna am fost îngăduitori cu românii și niciodată nu am exacerbat lucrurile. Dar acum am ajuns să fim puși la zid. Eu cred că dacă ar fi să reproșăm ceva diplomației ungare din orice punct de vedere, atunci ar fi că nu am dat cu pumnul în masă mai devreme”, a spus Semjen.

Și Zsolt Nemeth, șeful comisiei parlamentare pentru Afaceri Externe, a afirmat că la acest moment relațiile româno-ungare sunt "proaste".

"Considerăm că relațiile româno-ungare au evoluat nefavorabil în ultima perioadă, putem numi proaste aceste relații. Practic, din 2012 nici condițiile dialogului la cel mai înalt nivel nu au fost asigurate. Este nevoie neapărat de schimbare în această situație”, a completat Nemeth.

"Poporul ungar nu are motiv să sărbătorească pe 1 Decembrie"

Declarațiile au fost făcute în contextul scandalului creat după ce ministrul ungar de Externe Péter Szijjártó le-a interzis diplomaților maghiari să participe la evenimentele de Ziua Națională a României, "întrucât poporul ungar nu are motiv să sărbătorească pe 1 decembrie, pentru că românii sărbătoresc la această dată, începând din 1990, Marea Adunare Națională de la Alba Iulia și unirea provinciilor Basarabia, Bucovina,Transilvania, Banat, Crișana, Maramureș și Sătmar cu Regatul României.

"Pentru ungari este una dintre cele mai tragice zile din istoria națiunii (ungare), în special pentru etnicii maghiari din Transilvania, cărora li s-au promis drepturi complete și lingvistice în urmă cu 98 de ani, dar care luptă în continuare pentru șansa de a se autoguverna și pentru autonomie națională", a spus Szijjártó.

De altfel, MAE a afirmat atunci că a luat notă "cu surprindere și nedumerire" de decizia Ministerului Afacerilor Externe și Comertului Exterior al Ungariei, pe care o consideră "greu de înțeles cu atât mai mult cu cât respectul față de valorile și simbolurile naționale ale unei țări sunt parte componentă indiscutabilă a setului de valori pe care se bazează înseși Uniunea Europeană și comunitatea trans-atlantică", scria News.ro.