Papa Francisc crede că Biserica Catolică ar trebui să ceară scuze homosexualilor pentru modul în care i-a tratat.

Suveranul Pontif le-a spus reporterilor că Biserica Catolică nu are dreptul de a judeca această comunitate, ci ar trebui să o trateze cu respect.

Totodată, a spus că Biserica Catolică ar trebui să-și ceară scuze și de la alte categorii de persoane marginalizate în trecut: femei, săraci, copii trimiși la muncă forțată, scrie BBC Online.

Atitudinea Papei față de homosexuali a fost salutată de mulți membri ai comunități, dar unii catolici conservatori l-au criticat pentru astfel de declarații pe care le consideră prea ambigue referitoare la moralitatea sexuală.

Vorbind reporterilor la bordul avionului ce îl ducea înapoi la Roma după o vizită în Armenia, Francisc a declarat: "Voi repeta ceea ce spune Catehismul Bisericii, și anume că ei (homosexualii) nu ar trebui să fie discriminați, ei ar trebui să fie respectați, ajutați duhovnivește".

Papa Francisc a mai spus că Biserica Catolică ar trebui să ceară iertare și de la cei pe care i-a marginalizat.

"Cred că Biserica Catolică ar trebui să-și ceară scuze nu numai ... de la homosexualii pe care i-a jignit, dar ar trebui să-și ceară scuze și față de săraci, și față de femeile care au fost exploatate, și față de copiii care au fost exploatați, fiind forțați să muncească. Trebuie să-și ceară scuze pentru că a binecuvântat atât de multe arme”, le-a spus el jurnaliștilor.

În 2013, Papa Francisc a precizat că Biserica Catolică apreciază că actele homosexuale reprezintă un păcat, dar orientarea homosexuală, nu.

"Dacă o persoana este gay și îl caută pe Dumnezeu cu bună credință, cine sunt eu să-l să judec?", a susținut Suveranul Pontif atunci.

În România, sinodul BOR a decis, în ianuarie 2017, să sprijine inițiativa Coaliției pentru Familie de revizuire a Constituției, astfel încât legea fundamentală să prevadă faptul că familia este formată din bărbat și femeie. În prezent, Constituția prevede că "familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între soți".