Președintele Camerei Comunelor, John Bercow, a anunțat că nu va permite un nou vot semnificativ asupra acordului de retragere din UE, pentru că nu este substanțial diferit de actul respins de deputați cu doar 48 de ore înainte.

Decizia lui Bercow era așteptată, dar unii parlamentari i-au cerut să-și reconsidere poziția, dat fiind timpul scurt până la data programată a ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, 31 octombrie.

Sâmbătă, deputații britanici au adoptat un amendament care amână votul asupra acordului până când guvernul va introduce legislația cerută de planul prezentat de Boris Johnson pentru o ieșire ordonată din UE. 

Guvernul a cerut un nou vot semnificativ asupra acordului, adică o aprobare sau o respingere a acestuia, dar fără o dezbatere asupra conținutului. În același timp, a avertizat că va retrage proiectul de la vot, dacă parlamentarii vor introduce alte amendamente.

Un purtător de cuvânt al executivului de la Londra a spus însă că acordul de retragere va intra în dezbaterea parlamentarilor marți.

Bercow a respins în trecut și un nou vot asupra acordului negociat de Theresa May, astfel că aceasta a fost nevoită să facă unele modificări la textul acestuia pentru a fi introdus din nou în Camera Comunelor. Totuși, acordul negociat de May a fost respins de trei ori de deputați, iar șefa guvernului și-a dat ulterior demisia, fiind înlocuită, la conducerea Partidului Conservator și a guvernului, de Boris Johnson.