BuzzFeed News relatează că a obținut o înregistrare audio a unei întâlniri dintre șase bărbați - trei ruși și trei italieni, care au discutat în octombrie anul trecut, la Hotelul Metropol din Moscova, despre o afacere în domeniul petrolier.

În realitate, scopul lor era subminarea democrațiilor liberale și crearea unei Europe noi, naționaliste, aliată cu Rusia.

Unul dintre participanți este Gianluca Savoini, un partener apropiat al celui mai puternic lider de extremă dreapta din Europa - vicepremierul italian Matteo Salvini. Acesta și ceilalți cinci bărbați ar fi negociat termenii unei înțelegeri pentru pomparea a zeci de milioane de dolari, bani proveniți din afaceri cu petrol rusesc, către Liga lui Salvini.

Legislația italiană interzice partidelor politice să accepte donații mari din afara țării, astfel că italienii au cerut discreție maximă.

"Vrem să schimbăm Europa", spune pe înregistrare Gianluca Savoini, care a luat parte săptămâna trecută la dineul oferit de premierul Giuseppe Conte cu ocazia vizitei la Roma a președintelui Vladimir Putin.

"O nouă Europă trebuie să fie apropiată de Rusia, așa cum era înainte, pentru că vrem să fim suverani", mai spune Savoini. Salvini, descris în mod entuziast de către rușii prezenți la discuție drept un "Trump european”, nu a participat la întâlnirea de la Hotelul Metropol, dar se afla la Moscova. Cu o zi înainte, el a susținut un discurs în care a denunțat sancțiunile UE împotriva Rusiei și s-a întâlnit cu vicepremierul Dmitri Kozak.

BuzzFeed News nu i-a putut identifica pe ceilalți participanți la negocieri, dar înregistrarea conține indicii clare că reprezentanți guvernamental de rang înalt erau la curent cu  negocierile.

Liderul Ligii nu e la primele acuzații privind primirea de bani rusești. El a negat acuzațiile de fiecare dată. Dar înregistrările de la Metropol reprezintă primele dovezi privind încercările Rusiei de a finanța mișcările naționaliste din Europa. Nu este clar dacă Liga a primit finanțarea în urma negocierilor din 18 octombrie 2018.

E al doilea scandal de anul acesta în care sunt implicați politicieni de extremă dreapta din Europa și oameni de afaceri ruși. 

În luna mai, publicațiile germane Der Spiegel și Süddeutsche Zeitung au difuzat o înregistrare video în care Heinz Christian-Strache, liderul FPÖ și vice-cancelar austriac, părea să ofere, în schimbul susținerii politice, contracte în infrastructură unei femei care a pretins că e nepoata unui oligarh rus. Înregistrarea a fost făcută în 2017, în stațiunea Ibiza din Spania.

Procurorii au deschis un dosar privind eventuale donații ilegale către formațiunea de extremă dreapta FPÖ și au extins recent investigația și la conservatorii din ÖVP și social-democrații din SPÖ.

Lidera Frontului Național din Franța, Marine Le Pen, a împrumutat 11 milioane de euro de la mai multe bănci rusești, inclusiv de la una apropiată Kremlinului. Ea a insistat că a fost vorba strict de afaceri, nu de politică, deși a sprijinit în mod public anexarea ilegală a Crimeii de către Rusia.

Anul trecut, Agenția Națională de Criminalitate din Marea Britanie a lansat o anchetă penală împotriva lui Arron Banks, cel mai mare susținător financiar al Brexit, pentru a afla "sursa reală” a celor opt milioane de lire sterline donate campaniei Leave.EU. Autoritățile britanice suspectează faptul că banii au venit din Rusia.

Transcrierea integrală a discuției, aici.