Patriarhul Bartolomeu I al Constantinopolului a recunoscut joi autocefalia Bisericii Ortodoxe Ucrainene, fapt ce reprezintă o lovitură pentru Biserica Ortodoxă Rusă, sub autoritatea căreia se afla biserica din Ucraina.

Acordarea autocefaliei Bisericii Ortodoxe din Ucraina a fost discutată la Sinodul Patriarhiei de la Constantinopol, care s-a desfășurat în perioada 9-11 octombrie.

Patriarhul Filaret al Kievului a decis ruperea de Biserica Ortodoxă Rusă și a cerut Patriarhiei Ecumenice din Constantinopol să recunoască autocefalia Bisericii din Ucraina.

Patriarhul Rusiei s-a opus vehement și a amenințat luna trecută că a întrerupt o parte din legăturile sale cu Patriarhia de Constantinopol din cauza intenției de a recunoaște o Biserică Ortodoxă Ucraineană independentă de Moscova.

În Ucraina există o biserică atașată Moscovei și alta fidelă Patriarhiei Kievului, autoproclamată după independența acestei țări în 1992 și care nu era recunoscută până în prezent de nicio biserică ortodoxă din lume.