Parlamentul European estimează la aproape cinci milioane de euro potențialul prejudiciu în scandalul privind angajarea fictivă a asistenților eurodeputaților din partidul condus de Le Pen, pentru care au lansat procedura de ridicare a imunității.

Parlamentul European a estimat că prejudiciul în scandalul privind angajarea fictivă a asistenților eurodeputaților Frontului Național, al cărui lider este candidata la președinția Franței Marine Le Pen, în perioada 2012-2017, este de aproape cinci milioane de euro, relatează AFP, citând surse apropiate de acest dosar, potrivit Agerpres.

Cea mai recentă estimare, de 4.978.122 de euro, a fost făcută la 21 aprilie, în urma unei actualizări, după descoperirea unor elemente noi în dosar în ultimele luni, potrivit sursei citate.

Suma încă poate să evolueze, se arată într-o notă adresată judecătorilor de instrucție trimisă de avocatul Parlamentului European, Patrick Maisonneuve, a precizat una dintre surse pentru AFP, mai scrie Agerpres.

O estimare precedentă a Parlamentului, făcută în septembrie 2015, evalua acest prejudiciu potențial la 1,9 milioane de euro.

Parlamentul European a lansat procedura de ridicare a imunității lui Le Pen

Parlamentul European a lansat, miercuri, procedura pentru ridicarea imunității lui Marine Le Pen pentru presupusa deturnare de fonduri europene, potrivit președintelui Legislativului UE, transmite Reuters, citat de News.ro.

„Cererea a fost transmisă Comisiei pentru afaceri legale a Parlamentului European, care se ocupă de aceste chestiuni”, le-a spus Antonio Tajani eurodeputaților.

Parlamentul European i-a mai ridicat o dată imunitatea lui Le Pen, la sfârșitul lunii februarie, măsură cerută de justiția franceză pentru imaginile șocante postate pe Twitter, în anul 2015, de candidata la președinția Franței, care ilustrau o serie de execuții comise de către jihadiștii Statului Islamic.

Această măsură nu viza și ancheta privind presupusele fraude comise cu fonduri ale Parlamentului European.

Cât ar putea dura procedurile de ridicare a imunității

Procedura lansată de PE este doar primul pas. Decizia finală a Parlamentului European vine, de regulă, după câteva luni. Înainte să ia o decize, Parlamentul European ar putea să o convoace pe candidata de extremă-dreapta la alegerile prezidențiale din Franța, Marine Le Pen, pentru a discuta despre ridicarea imunității sale înainte de al doilea tur de scrutin al alegerilor din Franța, scrie News.ro.

Conform procedurilor, înainte de a decide ridicarea imunității unui europarlamentar, Comisia pentru Afaceri Legale a PE organizează de obicei o audiere cu alesul acuzat.

În majoritatea cazurilor, însă, chiar dacă poate dura câteva luni, imunitatea este ridicată.

Marine Le Pen a dezmințit până acum toate acuzațiile aduse, despre care a spus că sunt false.

Concret, Marine Le Pen este acuzată că în calitate de membru al Parlamentului European și al candidatului la funcția de președinte al FN, i-a angajat fictiv pe bodyguardul și șefa sa de cabinet drept consilieri la Parlamentul European. De altfel, mai mulți asistenți ai europarlamentarilor Frontului Național par că au fost plătiți și de PE, deși numele lor figurau și în organigrama partidului, în Franța. Între timp, Thierry Légier și Catherine Griset - garda de corp și, respectiv, șefa de cabinet a lui Marine Le Pen - au fost puși sub acuzare pentru tăinuire și abuz de încredere în acest dosar.

Parlamentul European a deschis deja proceduri de recuperare a 1,1 milioane de euro în urma prejudiciilor cauzate de angajări fictive de asistenți de către Frontul Național, printre care Marine Le Pen (circa 340.000 de euro) și tatăl acesteia, Jean-Marie Le Pen (în jur de 320.000 de euro). Parlamentul European s-a constituit parte civilă în ancheta deschisă în Franța.

Recuperarea fondurilor se face lunar din indemnizațiile a șase eurodeputați ai FN. În cazul lui Le Pen, reprezentanții PE au decis să-i pună poprire pe jumătate din salariu lunar și pe indemnizațiile zilnice pentru a recupera banii utilizați în mod fraudulos de către președinta Frontului Național.

La începutul lunii martie, Marine Le Pen a afirmat că refuză să fie audiată de judecători, invocând tocmai imunitatea parlamentară de care beneficiază și alegerile prezidențiale ce urmau să înceapă.

Marine Le Pen este membră a Parlamentului European din 2004, dar este cunoscută ca fiind un politician anti-UE, care vrea, în cazul în care va câștiga alegerile prezidențiale, să organizeze un referendum privind relația Franței cu UE.

Candidata extremei drepte Marine Le Pen se va confrunta în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, care va avea loc pe 7 mai, Emmanuel Macron. Emmanuel Macron este câștigătorul primului tur al alegerilor prezidențiale, cu 23,75% din voturi, potrivit rezultatelor oficiale finale anunțate luni dimineața de Ministerul de Interne. Marine Le Pen a fost a doua, cu 21,53% din voturi.