Europenii sunt nemulțumiți de faptul că turcii îi opresc pe refugiații cu studii, potrivit Der Spiegel. De partea cealaltă, Erdogan spune că Europa nu face suficiente eforturi pentru redistribuirea celor trei milioane de sirieni din Turcia.

Mai multe guverne europene critică faptul că printre refugiații trimiși de Turcia în Uniunea Europeană se numără prea multe cazuri complicate. În cadrul unei reuniuni la Bruxelles, reprezentantul din Luxemburg a criticat faptul că printre persoanele propuse de Turcia penntru a ajunge în UE, în cadrul mecanismului 1:1, se numără "cazuri medicale grave sau refugiați cu un nivel foarte scăzut de educație”, potrivit informațiilor Der Spiegel. Acuzații similare vin și din partea lui Ole Schröder (CDU), de la Comisia pentru afaceri interne a Bundestag-ului.

Conform datelor din Germania, Olanda și Luxemburg, autoritățile de la Ankara au acordat, în ultimele săptămâni, în mai multe rânduri permise pentru refugiații sirieni, pentru ca în ultimul moment să le retragă. În cele mai multe cazuri, retragerea permiselor s-a făcut în cazul unor ingineri, medici sau muncitori calificați.

Între timp, Ankara a anunțat oficial Agenția ONU pentru Refugiați (UNHCR) că sirienii cu studii nu pot părăsi Turcia în cadrul mecanismului 1:1. În mod normal, UNHCR stabilește persoanele care sunt eligibile pentru programul de reinstalare, dar Guvernul turc a solicitat dreptul de a face selecția.

Erdogan cere Europei să preia mai mulți refugiați sirieni

Într-un articol publicat în The Guardian, președintele turc, Recep Erdogan, susține că Europa nu face destule eforturi în vederea redistribuirii celor trei milioane de sirieni care trăiesc în prezent în Turcia. 

"Pentru a ține sub control imigrația ilegală, Europa și Turcia trebuie să coopereze pentru a crea mecanisme juridice, precum Acordul din martie 2016, pentru redistribuirea refugiaților sirieni”, a scris Erdogan, adăugând că recompensarea refugiaților care respectă regulile îi va convinge pe mulți să nu-și mai riște viața, încercând să ajungă din Turcia în UE, traversând Marea Egee.

Articolul a fost publicat înainte de primul summit umanitar mondial, care începe luni la Istanbul.

De la încheierea Acordului din Bruxelles și Ankara în martie, doar 177 de refugiați sirieni au ajuns din Turcia în UE, potrivit datelor CE. Cei 177 au fost preluați de Suedia, Germania, Olanda, Finlanda și Lituania.