Presa americană scrie despre un plan de pace al unui avocat ucrainean care prevede un referendum privind închirierea Crimeei de către Rusia pe o anumită perioadă. Kremlinul spune că planul e absurd: "Cum și-ar putea închiria Rusia propria regiune?"

Potrivit New York Times, Andrii Artemenko, un avocat ucrainean, a trimis o propunere președintelui american Donald Trump, menită să pună capăt conflictului din estul Ucrainei între separatiștii pro-ruși și forțele guvernamentale.      

Planul a fost transmis președintelui de avocatul său, Michael Cohen, care este un om de încredere al lui Donald Trump și lucrează pentru el din 2007, scrie AFP, preluată de Agerpres.

Cotidianul New York Times notează că planul ar conduce la retragerea forțelor ruse din estul Ucrainei și la un referendum în care alegătorii ucraineni vor decide dacă Crimeea, anexată de Moscova de la Ucraina în 2014, ar fi închiriată Rusiei pentru o perioadă de 50 sau 100 de ani.

Publicația scrie că Michael Cohen, cu prilejul unei întâlniri la Casa Albă cu președintele Donald Trump, a lăsat propunerea, într-un plic sigilat, în biroul lui Michael Flynn, cu câteva zile înainte ca acesta să-și dea demisia din funcția de consilier pe probleme de securitate.

Cohen a confirmat pentru Washington Post întâlnirea, dar a negat că ar fi lăsat vreun plic la Casa Albă sau că ar fi discutat despre propunere cu acest prilej. 

Totodată, el susține că s-a dus la întâlnirea cu avocatul ucrainean la rugămintea lui omului de afaceri Felix H. Sater și a promit propunerea din politețe, dar nu a intenționat să o dea mai departe vreunui membru al Administrației Trump.

De notat că Michael Cohen a derulat diverse afaceri cu Felix H. Sater, un partener al președintelui care l-a ajutat în trecut pe Trump să găsească afaceri în Rusia. 

Oficial, Moscova neagă că are trupe în Ucraina.      

Întrebat despre informația din New York Times, purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a declarat, luni, reporterilor într-o conferință prin telefon că Kremlinul nu a fost informat în prealabil în legătură cu propunerea lui Artemenko și că aceasta este "absurdă". 

"Nu e nimic de discutat. Cum și-ar putea închiria Rusia propria regiune?", a spus Peskov, adăugând că singurul mod în care criza din Ucraina ar putea fi rezolvată este prin acordurile de pace de la Minsk.

Întrebat în scris de publicația americană, ambasadorul Ucrainei la Washington, Valeri Ciali, s-a pronunțat împotriva unei asemenea inițiative: "Este o încălcare grosolană a Constituției" ucrainene.

"Asemenea idei nu pot fi lansate sau avansate decât de persoane care reprezintă deschis sau secret interesele ruse", a subliniat diplomatul.

Rusia recunoaște pașapoartele eliberate de separatiștii proruși din estul Ucrainei 

Deși respinge acuzațiile că i-ar susține militar și financiar pe rebelii separatiști în estul Ucrainei, ultima decizie a Kremlinului confirmă suspiciunile Occidentului și ale Kievului. 

Vladimir Putin a semnat sâmbătă un decret prin care sunt recunoscute "actele de identitate, diplomele de studii sau profesionale, certificatele de naștere și de deces" emise de autoproclamatele republici separatiste Lugansk (LNR) și Donețk (DNR), chiar dacă în mod oficial Federația Rusă nu a recunoscut aceste teritorii.

Textul asigură că măsura este "temporară", până când va fi găsită o soluție politică la conflictul ucrainean care să aibă drept bază acordurile de la Minsk, din februarie 2015.

Pașapoarte au început să fie distribuite de către autoritățile rebele în martie 2016. Ele seamănă foarte mult cu cele rusești, având un vultur bicefal pe coperta de culoare roșie.