UE intenționează să adauge la centrele de înregistrare – „Hotspots” – deja stabilite pentru Italia și Grecia unele care să funcționeze și în Balcanii de Vest, atât în interiorul cât și în exteriorul UE, transmite Financial Times.

UE intenționează să adauge la centrele de înregistrare – „Hotspots” – deja stabilite pentru Italia și Grecia unele care să funcționeze și în Balcanii de Vest, atât în interiorul cât și în exteriorul UE, transmite Financial Times. 

Planul liderilor de la Bruxelles a fost acela că migranții ce sosesc prin Turcia vor fi înregistrați în Italia și Grecia, unde ar putea fi triați și transferați către alte state membre. Dar acest plan a dat puține rezultate în gestionarea fluxului de oameni care pleacă spre Vest.

Numai în luna octombrie au ajuns mai mult de 200.000 de migranți în Grecia, care apoi și-au continuat drumul către țările din fosta Iugoslavie și apoi Germania. „Dacă sistemul hotspots ar funcționa, nu am fi avut aceste grupuri imense care trec”, a spus un oficial european, citat de Financial Times.

Situația activității „hostpot”-urilor din Grecia și Italia, potrivit unui document publicat de Comisia Europeană în 4 noiembrie:

Luni, în cadrul consiliului Justiție și Afaceri Interne să ia în calcul instalarea de astfel de centre pe așa-zisa rută balcanică, inclusiv în țările care nu fac parte din UE: Macedonia și Serbia. În aceste centre solicitanții de azi vor fi înregistrați, li se vor lua amprente și li se va permite să intre în schema de relocare a Uniunii prin care vor fi transferați în statele membre.

Cei care nu sunt eligibili pentru a primi protecție vor fi returnați în țara de origine, potrivit lui Jean Asselborn, ministrul luxemburghez pentru migrație, care a condus reuniunea de luni.

Pe de altă parte, comisarul european pentru migrație Dimitris Avramopoulos a spus că aceste centre ar trebui să fie în sistem închis, adică să nu permită oamenilor să le părăsească. Miniștrii de interne ai UE au agreat, de asemenea, ca migranții ce ajung în centre să fie obligați să furnizeze amprente digitale și detalii personale, cu reținerea lor în centre, dacă este necesar.

Peste 500.000 de persoane au intrat în UE în căutare de azil în acest an, potrivit Agenției ONU pentru Migrație (UNHCR).

Concluziile oficiale ale Consiliului Justiție și Afaceri Interne de luni, 9 noiembrie, pot fi găsite aici. 

Potrivit Euronews, primul centru de înregistrare și triere a refugiaților a fost deschis în Grecia, în 16 octombrie.